Старостта не започва на 70 години
Старостта не започва на 70 години / снимка: Guliver/Getty Images, архив

Динамичните съвременни пенсионеривече са убедени, че старостта настъпва чак на 85 години и не се притесняват от 70-ия си рожден ден, съобщи в. "Дейли мейл".

Повечето хора на 60 години гледат на пенсионирането като на възможност заприключения и научаване на нови неща. Много малко се признават за стари, като две трети имат планове да се захванат с нещо ново. Това показа британска анкета, обхванала 2000 души на възраст от 60 до 69 години.

Животът не започва на 40 години, а на 60

На въпроса за плановете им, след като навършат 70, две трети са отговорили, че искат да научат нещо ново. 38 процента мислят да пътуват в непознати държави, 28 процента - да спортуват, а 18 процента - да се занимават с доброволна дейност. Една трета са казали, че ще се наслаждават на живота, а 18 процента - че се гордеят с възрастта си.

В миналото хората над 30 години са били по-щастливи

Мъжете на 65 години във Великобритания вече могат да очакват да живеят още 19 години, а жените - 21. Важно е обаче човек да е в добро здраве. Все повече изследвания показват, че движението и здравословното хранене на средна възраст са много важни за качеството на живот след 20 или 30 години. Според 41 процента от анкетираните старостта настъпва на 85 години, а 11 процента ще се признаят за остарели чак когато навършат 90.

Развенчаха мита за щастието като еликсир на дълголетието

По данни на британската статистическа служба хората на възраст от 69 до 79 години са по-доволни от живота в сравнение с 40 и 50-годишните.

В групата на 70-годишните тази година се вливат актьорите Хелън Мирън, Томи Лий Джоунс, Голди Хоун, музикантите Ван Морисън, Нийл Йънг, Шер, политиците БилКлинтън и Джордж Буш.

 

Източник: БТА