/ iStock/Getty Images
Старостта е като болест, която се лекува с ограничения и стрес, според преподавател по генетика от медицинския факултет в Харвард, съобщи в. "Индипендънт".

Хората могат да живеят и много повече от сто години, смята проф. Дейвид Синклер. Той оглавява центъра за биологични механизми на стареене "Пол Глен" и е автор на много книги по генетика и стареене.

Проф. Синклер е категоричен, че старостта е поредната болест, с която човечеството трябва да се справи, и за това не са нужни хапчета, а да направим така, че да не се чувстваме удобно.

старост
iStock/Getty Images

"Трябва да изведете тялото си от зоната на комфорт - ние го наричаме хормезис", обясни специалистът.

"Проблемът в съвременния свят е, че искаме само да сме нахранени и да отпочиваме. Не искаме да чувстваме дискомфорт и това води до цял куп проблеми. Ако не казваме постоянно на телата си, че има проблем, те нехаят - не се борят срещу болестите, не се борят срещу стареенето", допълни той.

телевизия диван
ThinkStock/Getty Images

Проф. Синклер предлага познати похвати, но в неговата методика всички те са обединени от това, че водят до усещане за дискомфорт. Първото нещо, което трябва да направим, за да живеем по-дълго, е да се храним по-рядко.

"Не яжте три пъти на ден", съветва генетикът.

Той пропуска едно или две хранения дневно и твърди, че това е променило живота му.

хранене
iStock/Getty Images

Гладуването увеличава нивата на коензима никотинамид аденин динуклеотид (НАД+), който кара тялото да "поправя гените" по-активно. По същия начин действа и редуването на топло и студено като в сауна.

Харвардският професор препоръчва също да се ограничи консумацията на месо, тъй като аминокиселините в него активират протеин, който изключва защитните механизми на тялото и му казват, че е време да порасне.

Проф. Синклер обобщава, че всичко, което ни причинява стрес - упражнения, гладуване, редуване на студено и топло, увеличава нивата на НАД+ и възстановява организма.

Без НАД+ стареенето настъпва бързо, каза Синклер. Той е убеден, че "80 на сто от здравето ни на стари години е резултат от начина ни на живот и само 20 на сто е генетично".

старост
iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА