Учени от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че химични вещества, използвани при производството на месни продукти, увеличават риска от маниакален синдром, съобщи Лента.
Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни
Специалисти анализирали събрани между 2007 г. и 2017 г. данни за здравословното състояние и хранителния режим на 1101 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците били в добро здраве или страдали от психични заболявания.
Оказало се, че засегнатите от маниакален синдром 3,5 пъти по-често консумирали месо в сравнение с хората, които не страдали от психично заболяване.
Месо в цифри: 2771 наденички, 1491 пържоли, 1006 кюфтета и още...
При това не била открита връзка между хранителния режим и други заболявания, като биполярно разстройство, шизоафективна психоза и депресия.
Експерименти с плъхове показали, че добавянето на нитрати, които се използват при консервиране на месни продукти, предизвикало за две седмици характерна за маниакалния синдром хиперактивност у гризачите.
Маниакалният синдром се отличава с болестно приповдигнато настроение, повишена двигателна активност и психична възбуда.
Клипът, който възмути интернет: Как се прави кайма (ВИДЕО)
Пристъпи на заболяването често се наблюдават заедно с тези на биполярното разстройство. Освен това маниакалният синдром може да бъде предизвикан от прием на лекарства, наркотици или да се развие след хирургична операция.
Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatry.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни
Специалисти анализирали събрани между 2007 г. и 2017 г. данни за здравословното състояние и хранителния режим на 1101 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците били в добро здраве или страдали от психични заболявания.
Някои химични вещества, използвани при производството на месни продукти, увеличават риска от маниакален синдром
ThinkStock/Getty Images
Месо в цифри: 2771 наденички, 1491 пържоли, 1006 кюфтета и още...
При това не била открита връзка между хранителния режим и други заболявания, като биполярно разстройство, шизоафективна психоза и депресия.
Експерименти с плъхове показали, че добавянето на нитрати, които се използват при консервиране на месни продукти, предизвикало за две седмици характерна за маниакалния синдром хиперактивност у гризачите.
Някои химични вещества, използвани при производството на месни продукти, увеличават риска от маниакален синдром
ThinkStock/Getty Images
Клипът, който възмути интернет: Как се прави кайма (ВИДЕО)
Пристъпи на заболяването често се наблюдават заедно с тези на биполярното разстройство. Освен това маниакалният синдром може да бъде предизвикан от прием на лекарства, наркотици или да се развие след хирургична операция.
Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatry.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук