Още една причина да спазваме Средиземноморска диета
Още една причина да спазваме Средиземноморска диета / ThinkStock/Getty Images

Средиземноморската диета може да помогне за облекчаване на сковаващата болка при артрит, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Консумацията на повече плодове, зеленчуци, зърнени продукти, ядки, мазни риби и зехтин, характерна за този хранителен режим, допринася и за отпускане на сковани стави.

Авторите на изследването от университета на Кент определят откритието като "вълнуващо".

Най-доброто средство срещу затлъстяване

"Средиземноморската диета се свързва с редица благоприятни ефекти за здравето. За нас обаче беше вълнуващо да установим, че този начин на хранене за кратко време е в състояние да осигури множество физиологични ползи, свързани с остеоартрита", пишат изследователите в сп. "Джърнъл ъв нютришън".

Средиземноморска диета засилва плодовитостта при жените

Около 10 милиона души във Великобритания страдат от артрит. Около 8,5 милиона са засегнатите от най-разпространената му форма - остеоартрит. Основните симптоми на заболяването, определяно най-общо като "износване на ставата", са болка и скованост, най-често в коленните и бедрените стави и малките стави на ръцете. При някои страдащи симптомите са леки, но при други са обострени и ги затрудняват при извършването на всекидневни дейности.

Средиземноморска диета удължава живота с 15 години

Артритът е хронично заболяване, което означава, че не може да бъде излекувано. Поддържащото лечение струва на британската Национална здравна служба около 5 милиарда лири годишно.

В настоящото проучване специалистите са наблюдавали ефекта от Средиземноморската диета при 99 пациенти с остеоарртрит. Половината от участниците са я спазвали в продължение на 16 седмици, докато останалите са се придържали към обичайния си хранителен режим.

Рибата - здраве във всяка порция

Целта на учените е била да установят как начинът на хранене влияе върху степента на разрушаване на хрущяла и върху движенията на засегнатите стави.

Изследователите са установили, че при хората, спазвали Средиземноморска диета, свързан с възпаление биомаркер е спаднал с 47 процента, а друг, свидетелстващ за разрушаване на хрущяла, се е понижил с осем процента. При тях са отчетени също понижение на теглото средно с 2,2 процента и подобрение на движенията на коленните и бедрените стави.

Източник: БТА