/ ThinkStock/Getty Images
Орхидеите влияят положително на човека. Този факт отдавна е доказан с редица изследвания. Хора, склонни към депресии, онези, които са загубили стимул за живот, духовно опустошени, е добре да отглеждат орхидеи. В дом, където има орхидея, атмосферата навява светли чувства и мисли.
 
Седем от най-изумителните цветя в света (ВИДЕО)

През вековете орхидеите са били не просто увлечение, а истинска страст в живота на много хора, сред които са и известни и изтъкнати личности. Конфуций, Хърбърт Джордж Уелс, барон Фердинанд Ротшилд, херцог Девонширски, Хенри Шоу, Чарлз Дарвин и много други знаменити поклоници на орхидеите са се възхищавали от красотата на тези цветя, черпейки от тях вдъхновение.

ThinkStock/Getty Images

Знаменитият китайски философ Конфуций възхвалявал орхидеите. Историята свидетелства, че именно китайците първи са обикнали тези цветя. Интелектуалците на Изтока се възхищавали на орхидеите още преди 5000 години. Конфуций, очарован от орхидеите, казвал, че да се запознаеш с хубави хора е все едно да влезеш в стая, пълна с орхидеи.
 
Най-изумителните цветя в света (СНИМКИ)

Хърбърт Джордж Уелс - британски писател и публицист, е автор на известния разказ "Цъфтежът на загадъчната орхидея", разказващ за орхидея, която се хранела с невнимателни пътешественици. Мнозина и досега вярват, че в джунглите на дъждовните тропически гори живеят хищни орхидеи, чиито цветове гълтат може би не хора, но дребни животни и насекоми.

ThinkStock/Getty Images

Ученият, автор на еволюционната теория за развитието на живите организми, английският пътешественик Чарлз Дарвин смятал орхидеите за "връх в еволюционното развитие на растенията. Дарвин доказал, че орхидеите имат особен строеж, за да могат насекомите по-лесно да пренасят прашеца от цвят на цвят.

Най-красивите ботанически градини в света (СНИМКИ)

ThinkStock/Getty Images

Англичанинът Хенри Шоу превърнал своята вила в ботаническа градина. През 1859 г. градината била открита за всеобщо разглеждане 6 дни в седмицата. Сега това е една от най-добрите ботанически градини в света, наброяваща в своята колекция 35 958 растения и провеждаща обширна научно-изледователска работа.

ThinkStock/Getty Images

Министърът на авиацията на Германия Херман Гьоринг също бил страстен любител на орхидеи. Голям любител на природата, той обожавал орхидеите и използвайки служебното си положение и това, че нацистите активно колонизирали Южна Америка, Гьоринг събрал наистина уникална колекция. През 1945 г. неговата колекция била иззета от съветските войски и изпратена в Москва. Тя залегнала в основата на оранжерийния фонд на Главната ботаническа градина на Академията на науките в СССР