Хринга и скумрия са двете най-здравословни риби, съобщи в интервю за РИА Новости диетологът Надежда Цапкина.

Тя обясни, че изборът пада именно върху тези две риби от северните морета, защото имат едно от най-важните свойства за човека – те са ценен източник на лесно смилаеми протеини, витамин D, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.
Една кулинарна класика от Русия: Херинга под шуба (ВИДЕО)

"Всичко това има благоприятен ефект върху имунната система. Освен това, колкото по-малка е рибата, толкова по-малко токсини е натрупала. Токсините в големи количества могат да бъдат вредни за тялото ни", допълва докторът.

риба херинга
iStock/Getty Images


Какви промени ще настъпят в тялото, ако рибните ястия се въвеждат в диетата редовно? Лекари и диетолози от Съединените щати разкриха за ефектите от яденето на риба два пъти седмично. Според тях подобна диета има изключително приятен ефект върху организма.
Яжте тези суперхрани за повече колаген

Диетологът и автор на няколко книги за здравословно хранене Джаксън Блатнър ​​заяви, че рибата е много полезна за мозъка поради високото си съдържание на омега-3. Тези киселини помагат в борбата с промените, свързани с възрастта, замърсяването на въздуха и други неблагоприятни фактори.
РИА