Обявили еврейче за най-красивото арийско дете в нацистка Германия
Обявили еврейче за най-красивото арийско дете в нацистка Германия / Thinkstock/Getty Images

Осемдесетгодишната американка Хеси Левинсонс Тафт, която е живяла преди Втората световна война в Берлин, подари на мемориала Яд Вашем в Ерусалим екземпляр от излизалото в нацистка Германия списание Sonne ins Haus ("Слънце в къщата"), на чиято корица е публикувана нейна снимка като дете. Смята се, че фотографията е била избрана като образец на "най-красивото арийско дете" лично от тогавашния министър на пропагандата Йозеф Гьобелс. А всъщност Хеси Тафт не е арийка, а мразена от нацистите еврейка, пише канадското издание The National Post.

"Днес се смея на тази история. Но ако тогава нацистите бяха разбрали коя съм всъщност, нямаше да остана жива", цитира изданието Хеси Левинсонс Тафт, която представи историята си в израелския музей на Холокоста.

Родителите й Яков и Паулина Левинсонс се преместили в Берлин от Латвия през 1928 година, за да правят кариера като изпълнители на класическа музика - и двамата били вокалисти. Скоро обаче на власт идват нацистите и баща й, бидейки евреин, загубил работата си в операта. Станал пътуващ търговец на дребни стоки.

През 1935 година майка й я завела при известен берлински фотограф, за да я заснеме за спомен като дете. Няколко месеца по-късно тя с ужас видяла снимката на дъщеря си на корицата на нацисткото семейно списание. Отишла при фотографа, който й казал, че знаел за еврейските им корени, но умишлено изпратил снимката за конкурса "Най-красивото арийско дете". "Не можах да устоя на изкушението да се погавря с тях. Исках да се надсмея на нацистите", казал фотографът Ханс Балин. А родителите, опасявайки се, че детето ще бъде разпознато, дълго време не го пускали на улицата.

През 1938 година нейният баща бил арестуван от Гестапо по измислени обвинения в укриване на данъци, но бил освободен, след като активист на нацистката партия застанал в негова защита. Семейство Левинсонс след това избягало от Германия - първо в Латвия, след това в Париж. Когато германските войски окупират Франция, с помощта на френската Съпротива, те отиват в Куба. През 1949 година семейството се премества в Съединените щати.

Днес Хеси Тафт е професор по химия в Ню Йорк, пише БГНЕС. "Имам чувството, че малко съм си отмъстила. Изпитвам като че ли задоволство", казва тя, представяйки снимката си като дете в мемориала Яд Вашем, пише The National Post.