/ Istock
Хората често се съмняват в реалността, по-специално в идеята, че целият ни живот може да е симулация. Идеята за симулация на виртуална реалност е поставяна многократно и осмивана от много учени по света. Един физик от университета в Портсмут, Англия, Мелвин Вопсън, обаче е предложил есе за това как може да провери и докаже "теорията за симулацията", предаде "Giant Freaking Robot".

Според Вопсън идеята зад теорията за симулацията е, че "симулираната вселена би съдържала много информационни битове навсякъде" и тези информационни битове биха съдържали "кода", който доказва, че наистина живеем в измислен свят. Сега Вопсън заявява, че ако тези информационни битове бъдат открити, това ще докаже, че "хипотезата за симулацията" е вярна.

Вопсън ще използва предложения от него принцип за еквивалентност на масата и енергията (M/E/I), за да изследва или открие малките късчета информация, които съществуват в рамките на една маса. Той твърди, че масата може да бъде изразена като енергия или информация, така че ако тези малки късчета информация могат да бъдат отчетени и измерени, това ще докаже, че теорията за симулацията е вярна.

Вопсън ще се опита да открие петата форма на материята, която съществува отвъд твърдите тела, течностите, газовете и плазмата. Тази пета форма на материята теоретично би била малките частици информация, заключени в масата, което доказва, че тези частици са били поставени там нарочно. Този процес ще бъде постигнат, като Вопсън построи на работната маса система за позитронно-електронна анихилация, която ще изтрива информацията в елементарните частици с помощта на античастици, които след това ще експлодират с изблик на енергия, излъчвайки фотони или светлинни частици.Можем да си представим, че системата за позитрон-електронна анихилация, която Вопсън иска да построи, със сигурност няма да е евтина, тъй като сега той събира средства за своя експеримент, за да докаже теорията на симулацията. Досега на страницата му в Indiegogo са събрани 1000 долара от целевата сума от 219 000 долара. Онези, които отдавна предполагат, че теорията за симулацията съществува, могат да помислят дали да не направят дарение за машината, за да може работата на Вопсон да продължи.

В интернет има много видеоклипове, които показват елементи от тази теория на симулацията, като например двама души, които правят едни и същи движения в синхрон, когато изглежда невъзможно това да се случи така. Тези видеоклипове обаче могат да бъдат направени от всякакви хора, така че това не е най-достоверният източник, който да гледате. Вопсън ще използва метрика, наука и машина, за да се опита да открие тази пета форма на материята.

Всяка година се появяват нови технологии, които позволяват на човечеството да направи някои невероятни открития. Космическият телескоп "Джеймс Уеб" вече прави някои изображения с висока резолюция на дълбокия космос, а сега това устройство може да помогне на Вопсън да докаже теорията за симулацията.

Ако Вопсън докаже тази теория или нещо близко до нея, това ще промени изцяло начина, по който гледаме на живота.

 
БГНЕС