/ Gulliver/Getty Images
Момчетата от бандата „One Direction” („Уан Дайрекшън”), която само за петилетка изгря и залезе от музикалния небосклон, трябва да са много благодарни на певицата Никол Шерцингер.
 
През 2010 г., когато и петимата се оказват на кастингите за шоуто „X Factor”, певицата се изявява като гост съдия.

Gulliver/Getty Images

След като момчетата поотделно впечатляват журито, но поради една или друга причина не успяват да прескочат определен етап в кастингите, сексапилната брюнетка, самата тя част от момичешка група в миналото (Никол добива популярност като водещата певица на американската R&B група The Pussycat Dolls), предлага на колегите си да съберат момчетата в... група.
 
Виждали ли сте Никол Шерцингер по-стилна? (СНИМКИ)

Така Хари Стайлс, Лиъм Пейн, Луи Томлинсън, Найл Хоран и Зейн Малик сформират британската бандата „One Direction”. Бързата слава не трябва да заблуждава, че пътят на младежите до появата на бандата на 23 юли 2010 г. е бил лесен.

Gulliver/Getty Images

Зейн Малик се записва за кастингите на музикалното шоу още през 2009 г., но така и не се явява, защото не събира смелост. Година по-късно се изправя пред съдиите с акапелно изпълнение на песента „Let me love you” на Марио и преминава в следващия етап на конкурса. Подобно на него Лиъм Пейн кандидатства в предаването още като 14-годишен. Журито „не отрязва крилете му”, но го изпраща с призива да се върне отново след няколко години, когато гласът му ще е по-трениран.

В седмото издание на шоуто е одобрен след впечатляващо изпълнение на песента „Cry Me A River” на Майкъл Бубле.

Gulliver/Getty Images


Зейн Малик пише скандална автобиография

Хари Стайлс, Найъл Хоран и Луи Томлинсън също преминават към „тренировъчните лагери” след запомнящи се изпълнения: „Isn’t She Lovely” на Стиви Уондър, „So Sick” на Ни-Йо и „Hey There Delilah” на Plain White T’s.
 
И петте момчета преминават първите тренировъчни лагери успешно, но отпадат преди етапа с „къщата на съдиите”. По идея на Никол Шерцингер петимата са събрани в група и така са допуснати нататък в състезанието.

Gulliver/Getty Images

След създаването ѝ момчетата прекарват две седмици заедно, за да се опознаят. Името измисля Хари. Първата песен, която изпяват като група пред ментора си Саймън Кауъл, е „Torn”. След последния тон Кауъл е сигурен: „момчетата са уверени, забавни, като дългогодишни приятели”. Тоест - обречени на успех.
 
Така уверено започва пътят им към голямата сцена. За десетте седмици престой в шоуто групата никога не отива на елиминации, но на финала остават трети.
 
Луис Томлинсън ще създаде момичешка група заедно със Саймън Кауъл

В интернет обаче се появява кавър на групата на песента „Forever Young”, който щял да бъде издаден официално, ако момчетата бяха спечелили надпреварата. Публиката вече е спечелена и звукозаписната компания на Саймън Кауъл „Сайко рекърдс” предлага на групата договор за 2 млн. паунда. В Северна Америка подписват по-късно с „Кълъмбия рекърдс“.

Gulliver/Getty Images

Записите за дебютния си албум „One Direction”, по който работят с известния продуцент Ред Уан, започват през януари 2011 г. в Лос Анджелис. Още в първата седмица след издаването му в САЩ, продадените копия изпреварват продукциите на Адел и Брус Спрингстийн. Това превръща момчетата в първата британска група в историята, която дебютира на 1-во място в САЩ с дебютен албум след първата седмица.
 
„Up All Night” прави и още един #1 дебют: в чарта за дигитални продажби. Албумът заема първото място буквално минути след пускането си в онлайн продажба.
 
Зейн Малик не е срещал "Уан дайрекшън" след като си тръгна от групата

В музикалната си биография през 2012 г. „One Direction” записва две награди BRIT и три от церемонията MTV награди за музикално видео. От „Billboard” ги определят за „Топ изпълнителите на 2012”, а „The Huffington Post” титулува 2012 г. за „Годината на „One Direction”. Появяват се и на телевизионния екран, играейки себе си в сериала iCarly в епизода „iGo One Direction” (2012).

Gulliver/Getty Images

Сърцата на момичетата са покорени! Машината за хитове и пари се завърта успешно и постиженията на групата не закъсняват. Групата умело използва развитието на интернет и социалните мрежи, за да трупа още популярност. Следват албумите Take Me Home (2012), Midnight Memories (2013), Four (2014), с които чупят редица рекорди и оглавяват класации на световно ниво.
 
Никол Шерцингер без грим, по бански и невероятно секси в Мексико (СНИМКИ)

Стресът и напрежението от постоянното внимание на публиката обаче променят отношенията между момчетата. На 25 март 2015 г. Зейн обявява, че се разделя с групата.

Gulliver/Getty Images

Напускането му е изненада за всички, но останалите четирима решават да продължат общата си работа и записват петия си албум. Нещата обаче вече не са същите и „Made in the A.M” се оказва последен в биографията на бандата.
 
Въпреки сравнително краткия си музикален живот обаче „One Direction” успява да се нареди сред големите. Групата е продала над 14 милиона сингли и 8 милиона албуми по цял свят.