Никол Ман
Никол Ман / БТА
Първата представителка на коренното население в САЩ, която полетя в Космоса, сподели, че била поразена от красотата и деликатността на Майката Земя, съобщи Асошиейтед прес.

Астронавтката на НАСА Никол Ман каза от борда на Международната космическа станция, че била изпратена на космическата си мисия с множество благословии и молитви от семейството и племето си. Тя е от народа уайлаки от Кръглата долина в Северна Калифорния.

Ман показа амулет, който майка ѝ подарила като дете и който тя винаги носи със себе си, взела го е и на космическата си мисия. Малкият традиционен амулет се носи за защита от отрицателна енергия и Ман каза, че ѝ дава сили при изпитания. Преди да се присъедини към НАСА през 2013 г., тя е била на бойни мисии в Ирак в силите на морската пехота на САЩ.

"Дава ми сили да зная, че семейството и общността ми ме подкрепят и когато попадам в трудности, или съм преуморена, или смутена, черпя от тази сила, за да продължа напред към успешна мисия", каза Ман за Асошиейтед прес, която бе събрала въпроси към астронавтката от медии на индианските общности в страната.

Ман каза, че винаги следва съвета на майка си за значението на положителната енергия и това се отнасяло особено за деня, в който потегли към Международната космическа станция.

"Може би за някои хора е трудно да го разберат, защото не е нещо осезаемо, но тази положителна енергия е така важна, можеш да я контролираш и тя помага да контролираш отношението и поведението си", каза Ман.

Астронавтката Ман е на 45 години, полковник от военноморските сили на САЩ и пилот. Родена е в Петалума, Калифорния. Според нея е важно да се отбележи, че в момента на МКС има представители на различни общности. На МКС в момента работят трима американци, трима руснаци и един японски астронавт.

Като дете била очарована от звездите и Космоса, но не разбирала какво правят астронавтите и кой може да стане астронавт. По онова време дори не подозирала, че подобно преживяване е в нейните възможности, но това се променило по-късно по време на кариерата ѝ. Днес тя наблюдава Земята от 420 километра и се надява да види множество съзвездия. Ман насърчава младите хора да следват мечтите си.

Описвайки гледката към Земята от Космоса, тя казва, че "чувствата са напълно поразяващи". "Това е неописуема картина от цветове, облаци и земя и е трудно да устоиш да не стоиш цял ден до купола и само да наблюдаваш нашата планета Земя, колко красива е тя, колко деликатна и крехка на черния фон на космоса''.
Ман бе изведена в орбита с капсула на "Спейс Екс" на 5 октомври и ще остане на МКС до март идната година. Тя и съпругът ѝ, който е пенсиониран боен пилот от ВМС на САЩ, имат десетгодишен син и живеят в Хюстън.
 
Първият представител на коренното население на САЩ в космоса бе Джон Херингтън от племето чикасо, който излетя в орбита през 2002 г. и вече е пенсионер.
БТА