Консумацията на определени храни ускорява появата на сива коса, предупреди диетологът Елена Соломатина. В интервюто си за "Москва 24" тя посочи храните, които могат да провокират бързото побеляване на косата.

Според Соломатина храните, които стимулират оксидативния стрес и повишават нивата на свободните радикали са сладкишите, мазните и пържените храни - допринасят за побеляването. "Такива храни влияят отрицателно на космените ни фоликули и нарушават преминаването на меланина в тях. В резултат на това той не може да оцвети косата и тя остава сребриста", обяснява Соломатина.

Лекарят добави, че подобна храна влияе на общото стареене на организма, затова включвайте такива продукти в диетата възможно най-рядко.

По-рано дерматовенерологът, алерголог-имунолог Светлана Турбовская заяви, че една от причините за появата на сива коса в младостта е стресът. Както обясни Турбовская, тази аномалия често е и генетично обусловена.
БТА