Бляскавата и жизнена коса се възприема като доказателство за здраве и красота.

Всички дами мечтаят за дълга и здрава коса. Правилната грижа за косата не е нещо сложно, но повечето от представителките на нежния пол продължават да повтарят непрестанно едни и същи грешки.

За здрава и красива коса е важно да се храним правилно и да поддържаме добра хигиена на косата. Ето няколко съвета от експертите:

1. Храненото играе важна роля за здравата коса. Включете в менюто си храни, богати на протеини, като месо, риба, яйца, зърнени храни и ядки. Освен това, консумирайте много зеленчуци и плодове, които са богати на витамини и минерали.

2. Избягвайте строгите диети, които могат да доведат до липса на хранителни вещества, необходими за здравата коса.

3. Поддържайте добра хигиена на косата, като я миете редовно с шампоан, подходящ за вашето тип коса. Избягвайте употребата на топла вода и сушене със сешоар, което може да повреди косата.

4. Избягвайте употребата на агресивни продукти за коса, като боядисване и изправяне с преса. Ако е необходимо, използвайте продукти, които са специално създадени за да предпазват косата от повреди.

коса
Istock


5. Поддържайте добра хидратация на косата, като използвате балсам или маска. Косата също се повлиява много добре от домашно приготвени маски.

Трябва да проявите търпение, когато започвате интензивни терапии за укрепване и възстановяване на косата. Грижите ще ви се отплатят със здрава и красива коса.