/ iStock/Getty Images
Лятото продължава с пълна сила, но ако случайно не сте на почивка, сигурно сте забелязали, че е наистина трудно да намерите нещо интересно по телевизията.

Да, този любим сезон е време за релакс, плаж и сладки коктейли. И все пак винаги намираме някой друг час, в който ни се иска да се потопим в някоя красива история на екрана или на страниците на хубава книга. Е, благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, открихме начин да съчетаем тези две удоволствия.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

А най-хубавото е, че можете да се потопите в света на българското кино по всяко удобно за вас време, без да зависите от програмата на телевизията, пише edna.bg.

За да ви вдъхновим, предлагаме ви 7 незабравими филма, създадени по велики български романи и повести, които ще откриете в ТВ платформата на EON.

„Осъдени души“

Филмът излиза през 1975 г., 30 години след публикуването на едноименния роман на Димитър Димов. Тази трагична и фатална любовна история се развива на фона на следвоенна Испания, а главните герои са двама обречени страдалци – английската аристократка Фани Хорн (в ролята Едит Салай) и отец Ередия (Ян Енглерт) – монах от йезуитския орден на Игнасио де Лойола. Филмът безупречно предава цялата сложност на човешката драма, разказана от Димитър Димов, а композициите на Митко Щерев остават сред вечните класики на българската музика.
 
„Лавина“

Тази драма от 1982 г. е създадена по романа на Блага Димитрова, а музиката е дело на Георги Минчев. Романът „Лавина“ (1971) разказва за трагичната и героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Интересното тук е, че написването на сценария за филма предхожда създаването на самата книга. Вдъхновение за сюжета Блага Димитрова открива в една трагедия от 1965 г., когато край Мальовица лавина затрупва 16 души. В ролите виждаме Иван Иванов, Ваня Цветкова, Павел Поппандов, Филип Трифонов и др.

„Крадецът на праскови“

Този безсмъртен филм от златната колекция на родното кино буди интерес до днес колкото с вълнуващия сюжет, излязъл изпод перото на Емилиян Станев, толкова и с драматичната любовта история от снимачната площадка. Фон на трагичните събития, разказани в едноименната повест и пресъздадени безупречно на екрана от Невена Коканова и Раде Маркович, е Велико Търново. Един град, завладян от ужаса на Първата световна война, една жена с опустошена душа и един изгнаник, търсещ плод, с който да засити убийствения глад. А резултатът е една от най-тъжните, но и красиви любовни истории в българското кино.
 
„Бариерата“

Филмът „Бариерата“ излиза през 1979 г., а сценарист и автор на едноименната повест е Павел Вежинов. Композиторът Антони (Инокентий Смоктуновски) е разведен и отегчен от всичко човек. Той води самотен живот и не допуска никого до себе си, докато не се появява младата Доротея (Ваня Цветкова). Красивата и загадъчна жена успява да влезе в сърцето му и го въвлича в своя необикновен свят на безгранични човешки възможности, в който дори да полетиш е възможно. Но да живееш в такъв свят си има своята цена. И някой трябва да я плати.

„Тютюн“

Тютюн“ е един от най-четените романи в българската литература, а едноименният филм от 1961 г. е един от образците на българското кино. Лентата проследява драмата и житейския упадък на двамата главни герои Ирина и Борис (в ролите Невена Коканова и Йордан Матев) – двама души, свързани не от любов и искреност, а обречени да се унищожат взаимно заради своите алчност и амбиции. На фона на един разпадащ се свят – България през 40-те години на ХХ век, съдбата на героите във филма показва трагедията на цяло едно погубено поколение, което става жертва на собствените си слабости.
 
„Отклонение“

Този филм от 1967 г. е създаден по мотиви на романа на Блага Димитрова. Невена Коканова и Иван Андонов влизат в ролите на двама души, които някога са се обичали. А срещата им в настоящето ще ги накара да се запитат защо са обърнали гръб на любовта си и възможно ли е да обичаме пак като преди, ако с времето сме се превърнали в друг човек.

„Дърво без корен“

Този филм с участието на Никола Дадов, Невена Коканова и Марин Янев е създаден по мотиви на два разказа на Николай Хайтов – „Дърво без корен“ и „Към върха“. Сюжетът ни връща в света на Елин Пелин и Йордан Йовков, проследявайки съдбата на един мъж, потърсил нов живот в града, но завърнал се обратно там, където го зове сърцето – на село. „Дърво без корен“ разкрива по вълнуващ и красив начин как земята, която те е отгледала, може да те зове неустоимо и в какво различните поколения откриват щастието.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!
edna.bg