/ община Бургас
Вълнуваща разходка на емблематични места, свързани със заснемането на едни от най-популярните български филми, ще предложат на любителите на киното организаторите на Международния филмов фестивал в Бургас и Burgas FreeTour .

Сред филмите, снимани в Бургас, са „Опасен чар” от 1984 г. с незабравимите актьори Тодор Колев и Невена Коканова, „Кмете, кмете” от 1989 година с участието на Васил Банов, Кръстьо Лафазанов и Параскева Джукелова.

Най-популярните песни на Тодор Колев оживяват в спектакъл (ВИДЕО)

Списъкът се допълва от лентата "Авантаж" - 1977 година с участието на Руси Чанев в главната роля, Мария Статулова, Вълчо Камарашев, любовната драма от 1982 година "Ако те има". В нея главната роля изпълнява Ирен Кривошиева, а по едноименния филм обичаните Ваня Костова и Орлин Горанов изпяват „Ако те има теб”. Песента се нарежда сред златните хитове на българската музика. Една от най-новите български продукции – „Голата истина за група „Жигули”, също показва популярни места от Бургас.

Инициативата ще стартира от втория ден на Международния филмов фестивал – 17 юли.

Участниците в обиколката ще посетят къщата на големия актьор Апостол Карамитев, Морската гара, Моста и други емблематични места, които са запечатани във филмовите ленти. Петя Русинова ще представя филмите с любопитни и забавни случки, снимки и видеа.По време на обиколката ще бъдат представени интересни истории, свързани с главните герои и заснемането на филмите.

„Най-голямата сила на филмите с добавена стойност е да ни накарат да се замислим. Новата ни инициатива е още един повод да се пренесем на снимачната площадка, където се случва всичко”, споделят организаторите.

Международен филмов фестивал – Бургас се организира за шеста поредна година от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас.
 
община Бургас