Смисълът на кихането е да "изкара" нещо от тялото, например вируси или бактерии. Ако потиснете рефлекса, те могат да се озоват на погрешно място
Смисълът на кихането е да "изкара" нещо от тялото, например вируси или бактерии. Ако потиснете рефлекса, те могат да се озоват на погрешно място / ThinkStock/Getty Images
Изкушавате да се спрете напиращо мощно кихане? По-добре недейте, препоръчват британски експерти, сблъскали се с необичайни сериозни последствия от опит за потискане на рефлекса, съобщават Асошиейтед прес и в. "Дейли експрес".

Защо кихаме със затворени очи (ВИДЕО)

Препоръката идва от медици от университета на Лестър описали в "Бритиш медикъл джърнъл" случая на здрав 34-годишен неназован мъж, който е бил приет по спешност в местна болница с оплаквания от затруднени говор и преглъщане и "пукащо" усещане в отеклата шия.

Пациентът е споделил, че проблемите му са започнали, след като е затиснал двете си ноздри и е запушил устата си, опитвайки се да предотврати напиращо кихане.

Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания
Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания ThinkStock/Getty Images

След като първоначално са заподозрели инфекция и произтичащи от нея усложнения и са му предписали антибиотици, в крайна сметка специалистите са установили, че мъжът е получил разкъсване на ларинкса. Заради състоянието си пациентът е прекарал една седмица в болница.

Как да кихаме на различни езици?

"Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания. Заради "уловения" в тялото въздух дори можете да заприличате на човечето на Мишлен", обяснява лондонски специалист по УГН в придружаващ публикацията коментар.

к
Thinkstock/Getty Images

Помолен да коментира казуса, хирургът д-р Цзъ Ян Цзян от университета на Тексас, САЩ, споделил, че е ставал свидетел на един до два случая годишно, свързани с потиснато кихане, определяйки ги като "изключително редки".

Откриха връзка между кихането и секса

Експертът допълва, че е необичайно единично потиснато кихане да причини травма, сравнима с тази от огнестрелна рана в областта на шията.

Сред потенциалните проблеми от задържането на въздух в тялото е белодробен колапс.

"Смисълът на кихането е да "изкара" нещо от тялото, например вируси или бактерии. Ако потиснете рефлекса, те могат да се озоват на погрешно място", обяснява д-р Цзян.

кашляне кихане
Смисълът на кихането е да Thinkstock/Getty Images

Английският пациент се е възстановил напълно и е получил препоръката да избягва в бъдеще да "стиска" носа си, когато му се киха.

"Най-безопасното нещо, макар и социално неприемливо, е да дадете воля на кихането. Най-добре е да го правите в кърпичка", препоръчват специалистите. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА