/ ThinkStock/Getty Images
През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че това се дължи на цъфтежа на определен вид планктон.

Вижте Черно море, обагрено в тюркоазено синьо (СНИМКИ)

Рибарите, които често са свидетели на различни природни явления, смятат, че това е обичайният за морето цвят в началото на лятото, съобщава БНТ.
Сателит на американската астрономическа агенция НАСА засне от космоса обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Образът всъщност е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от камерите на сателита „Aqua“. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи.

Защо Черно море е черно?

Цветът на морето непрекъснато се променя – твърдят старите рибари.

"Мени се цветът много често. Вече се размътва водата, но ако погледнем зад пристанището, зад вълнолома – огледало, синьо, бистро, чисто“, казва рибарят Яни Янев.

От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

Доц. Валентина Тодорова от Института по океанология обясни, че това се случва ежегодно в късна пролет, края на месец май и през юни и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид".
Фитопланктонът “Емилианиа Хуксли”, който е причината за тюркоазеното море, не е токсичен и не представлява опасност за туристите. За любителите на морските приключения специалистите припомнят, че към края на август ще се наблюдава цъфтеж на друг вид планктон – фосфоресциращ.