Над 10-метрови водорасли изникнаха край Варна (СНИМКИ)
Над 10-метрови водорасли изникнаха край Варна (СНИМКИ) / снимки: Petel.bg

Гигантски съоръжения вече пречистват успешно водите на Черно море покрай Северното Черноморие, съобщава екологът Петко Цветков, цитиран от Petel.bg. Той е ръководител на проект, по който от 2012-та година насам във водите край Варна се поставят метални конструкции с височина между 7 и 12 метра. Целта е по тях да се прикрепват морски организми като миди и водорасли, които пречистват и филтрират морската вода. Когато обраснат около 80%, както в момента, съоръженията приличат на гигантски водорасли, коментира Цветков.

Над 10метрови водорасли "изникнаха" край Варна (СНИМКИ)
netinfo

В Черно море вече са поставени такива установки в България, в Румъния и Грузия.  Те са подводни кули във вид на огромни футуристични водорасли от преплетени решетки с тръба между тях, за да стоят изправени в морската среда. Прикрепени са към дъното с тежка котва.

Над 10метрови водорасли "изникнаха" край Варна (СНИМКИ)
netinfo

„През последните 10-15 години заради траленето за рапани морското дъно постоянно се нарушава в неговата цялост. Вдигат се облаци от органични натрупвания. Трудно стабилизираната тиня преминава в други фази. Черните миди са едни от най-активните филтратори на морската вода през годините“, добавя Цветков.

Над 10метрови водорасли "изникнаха" край Варна (СНИМКИ)
netinfo