Всяка държава е различна и законите на всяка държава са различни. Понякога те могат да бъдат наистина странни и нелепи, друг път си имат много логично обяснение, за да съществуват.

Vbox7 представя едни от най-странните закони, който съществуват по света:

Забранено да режеш кактус в Аризона

Това е абсолютно забранено в Аризона, защото е незаконно. Нарушителите могат да бъдат осъдени на 25 години затвор. Не се опитвайте да се забавлявате по този начин.

Аризона кактус
iStock/Getty Images

Да шофираш без риза в Тайланд

Шофирането на кола без риза се счита за обидно в Тайланд. Независимо колко е горещо, шофьорите трябва винаги да бъдат облечени с риза.

Незаконно е да се хранят гълъби във Венеция

Ръцете на туристите на площад „Сан Марко“ във Венеция са пълни с храна, с цел да привлекат вниманието на хиляди гълъби и да успеят да си направят красиви снимки.

Органите на реда във Венеция официално забраняват храненето на гълъби през 2008 г. Ако ви хванат да храните гълъби бихте могли да получите глоба до 700 евро.

Венеция, Италия
iStock/Getty Images

Носенето на високи токчета до Акропола е незаконно

Ако планирате почивка до Гърция, уверете се, че имате подходящите обувки. Страната забранява носенето на високи токчета в Акропола през 2009 година.

Не е ясно защо някой би искал да обикаля Акропола на токчета, но гърците въвеждат тази забрана, за да предпазят руините от щети причинени от острите обувки.

Руините са на близо 2500 години, така че уважавайте това правило и носете обувки с подходяща подметка, ако планирате екскурзия до там.

Не носете тениска с лика на Мечо Пух в Полша

Полша издава забрана да се носи тениска или блуза с лика на един от най-обичаните анимационни герои – Мечо Пух. Тази забрана важи, ако сте в близост до детски площадки или училища.

Причината е, че Мечо Пух е облечен само с тениска и е без панталони, което населението на Полша намира за неподходящо и смущаващо.

Ако планирате посещение до тази страна най-добре оставате дрехите си с лика на Мечо Пух у дома, за да се чувствате спокойни.

Мечо Пух
iStock/Getty Images

Незаконно е да се носи броня в британския парламент

Да, да, звучи много странно, че е възможно някой да иска да посети британския парламент целият облечен в костюм от броня. Но този древен закон датира от 1313 година. Британците биха могли да отменят закона, но тъй като бронята наистина не е толкова модерна така както през Средновековието, защо да се притесняват?

Незаконно е да яздиш пиян крава в Шотландия

Преди да прекалите с шотландското уиски, трябва да знаете, че законът в Шотландия забранява да се качвате на крава, ако сте в нетрезво състояние. Пълният закон от 1872 година включва хората да не бъдат пияни, когато „управляват“ крава, кон, файтон или парна машина.

Същият закон гласи, че нямате право да носите заредено огнестрелно оръжие, докато сте пияни.

Без селфита с Буда в Шри Ланка

Когато си правите селфи с Буда, вие му обръщате гръб. Този знак на неуважение се наказва с лишаване от свобода в Шри Ланка. Също така се счита за неуважително да насочвате пръст към Буда, а понякога има и забрани за правенето на снимки със статуите.

Буда
Gulliver/Getty Images

Недопустимо е да се носи маска на обществено място в Дания

Датското правителство въвежда забрана на хората да закриват лицата си по какъвто и да е начин на публичните места. Това включва маски, каски, шалове, шапки, фалшиви бради и дори бурки.

Противоречивата забрана влиза в сила през август 2018 година. Длъжностните лица твърдят, че забраната помага да се идентифицират правилно хората по време на претъпкани събития, ако стане инцидент и някой трябва да бъде идентифициран.

Не знаем как се спазва този закон към днешна дата, когато цял свят ходи с маска на лицето си заради световната пандемия причинена от коронавируса.

Незаконно е да използваш хвърчило в щата Виктория в Австралия

В югоизточния край на Австралия - в щата Виктория, е незаконно да използваш хвърчило на публично пространство, ако с това пречиш на друг човек. Всъщност дори не можете да играете с хвърчило на публично място, ако това дразни някой друг.