Най-очакваните филмови премиери през 2015 година
Най-очакваните филмови премиери през 2015 година / снимки: Guliver/Getty Images

Нова година, нов късмет, нови филми, стари сюжети, продължения, поредни серии.

Какво ни очаква през 2015-а в киносалоните? Киноиндустрията е доста артистична и вълнуваща, но и тя като всички останали човешки дейности е подвластна на планиране. Ето и кои ще са най-интересните киносюжети, които за нищо не света не трябва да пропускате. Ще ги гледа целият свят, гледайте ги и вие

Ето кои са филмите на 2015 г. според екипа на Ники Кънчев шоу:

Възходът на Юпитер

Помните ли Матрицата? Задава се нещо също толкова амбициозно от същите режисьори - прословутите братя Уашовски. Прословути, защото единият от тях, няма значение кой точно, стана жена преди няколко години.

Мила Кунис и Чанинг Тейтъм ще изпълнят двете главни роли в тази нова амбициозна научна фантастика. Ще станете част от историята на обикновена чистачка от Чикаго, изиграна от Мила Кунис. Чак когато бившият военен Кейн (в ролята Тейтъм) пристига на Земята, за да я намери, Джупитър разбира за съдбата, която я очаква - генетичният й състав я определя като наследница на нещо изключително и тя може да промени космическото равновесие.

Режисурата на продукцията е поверена на създателите на трилогията "Матрицата" брата Анди и сестра му Лана Уашовски, а за снимките са похарчени над 100 милиона долара. В България премиерата е на 6 февруари. Фенове на фентъзито, които все още си живеете в матрицата, потривайте доволно ръце, макар че думите „чистачка и Мила Кунис", събрани в едно изречение вече си е чиста фантастика.

50 нюанса сиво

Въпреки сивото си заглавие това е един от най-очакваните филми през 2015 г. Освен ако не сте били на друга планета, няма как да не знаете, че това е адаптация към популярния роман за млада двойка, която очевидно преминава сексуалните си граници и фантазии.

За ролите на героите от романа Крисчън Грей и Анастейжа Стийл са избрани Джейми Дорнан и Дакота Джонсън. Режисьор на горещата сексуална сага е дамата Сам-Тайлър Джонсън. Целият екип обещава, че няма да бъде спестена нито една гореща сцена между доминиращия мъж и неговата подчинена. У нас филмът може да гледате на 13 февруари.

Отмъстителите: Епохата на Ултрон

Наричайте този филм спокойно и "Отмъстителите 2". Той ще е третата обща продукция на Дисни и Марвел след "ТОР: Светът на мрака" и "Пазителите на галактиката". Тони Старк или Железният човек (Робърт Дауни-Джуниър) се опитва да внедри неизвестна дотогава програма за опазване на мира, но нещата се объркват и всичко отново опира до Отмъстителите - те трябва да спрат злодея Ултрон и да предотвратят ужасяващите му планове...

Ултрон е суперзлодей, създаден от Тони Старк по време на опасен експеримент и преминал на "тъмната страна"... Или казано с други думи мъже в тесни метални костюми се борят заедно срещу злото. Режисира номинираният за Оскар за "Играта на играчките" и носител на Еми Джос Уедън, режисирал и автор на сценария на лентата "Отмъстителите" (2012), както и режисьор на тв сериала "Агентите на ЩИТ". Премиерата в България е на 24 април.

Лудият Макс: Пътят на яростта

Австралийският режисьор Джордж Милър продължава концепцията на "Лудия Макс" започната още през далечната 1979 г. Минали са точно 36 години след излизането на първия филм, в който ролята на Макс бе изпълнена от лудия Мел Гибсън. Картината отново ще е апокалиптична от най-затънтените крайчета на планетата в застинал пустинен пейзаж, където хуманноста е сломена и почти всеки е обсебен от борбата за оцеляване. Сървайвър далеч преди Сървайвър.

Най-големият въпрос към милионите фенове на трите филма е кой ще замени леко пенсионираният вече Гибсън? Кой е толкова твърд за да стане Лудият Макс и да може да издържи загубата на съпругата и детето си и да опита да спаси човешкия род? Отговорът е повече от култов, защото Том Харди е един от най-яките млади холивудски актьори. Помните в последния Батман се опъна доста на Крисчън Бейл. И тук Харди малко ще говори и повече ще действа. И слава Богу.

Найочакваните филмови премиери през 2015 година
netinfo

Перфектният ритъм 2

В никой от филмите на 2015-а няма да има синхронни танци, акапела кавъри на поп хитове и Анна Кендрик. Това може да видим само в продължението на „Перфектният ритъм" - продължението от 2012 г. на музикалната комедия за група млади момичета, които участват в състезание по пеене. Кой е замесен - този път е ред на Елизабет Банкс (на снимката), която продуцира и участва и в първия филм. Присъединяват се Анна Кендрик, Бритни Сноу, Скайлър Астин, Ребъл Уилсън и цяла поредица от забавни дами. Ще е доста музикално и май леко кифленско.

Джурасик свят

Още нещо историческо се задава през 2015! "Джурасик свят" ще е четвъртият филм от праисторическата поредица, започнала с комерсиалния шедьовър на Стивън Спилбърг от 1993-а "Джурасик парк". За наше съжаление Стивън Спилбърг е само продуцент, а на режисьорския стол се е настанил младият Колин Тревъроу, който има зад гърба си само един независим филм от преди няколко години, но пък щом Стивън го е избрал, значи има причина.

„Джурасик свят" представлява нова, ултрамодерна и свръхтехнологична версия на познатия от предишните филми „Джурасик парк". Сексапилният Пазител на Галактиката Крис Прат ще се завърне на големия екран в дългоочакваното отваряне на един от най-култовите увеселителни паркове в историята на киното.

Действието на „Джурасик Свят" се развива в напълно функциониращ парк на Исла Нублар. Паркът има повече от 20 000 посетители всеки ден.

Терминатор: Генезис

Класика, класика и пак класика. Това ще и завръщането на Терминатора. Впечатляващи екшън сцени, сред които скок с мотор върху влак в движение, училищен автобус, падащ от моста Голдън Гейт, и Шварценегер, който скача в хеликоптер, „Терминатор: Генезис" обещава да бъде силно завръщане. Годината е 2029-а и Джон Конър изпраща Кайл Рийз обратно в 1984-а, за да спаси майка му от Терминатора, програмиран да я убие. Сара Конър, в чиято роля влиза звездата от Game of Thrones Емилия Кларк отново е на мисия да оцелее. Изненадата е, че тя не е слаба и уязвима и противно на очакваното, съвсем няма нужда от спасяване. Режисьор на „Терминатор: Генезис" е Алън Тейлър (Game of Thrones и „Тор: Светът на мрака")

Спондж Боб - Гъба на сухо

Един от любимите анимационни супергерои - Спонджбоб - гъбата, която живее в ананас на океанското дъно, се завръща през февруари на големия екран в първата 3D кинопродукция за Спонджбоб - "Спонджбоб: Гъба на сухо". С изключително успешен сериал, пълнометражен филм и поредица книги зад гърба си, Спонджбоб се нарежда по популярност до Мики Маус и Бъгс Бъни. За първи път анимацията ще бъде съчетана с живо действие, защото на чудноватата сбирщина ще се наложи да излезе от океана и да се потопи в нашия свят. Главна роля в него има героят на Антонио Бандерас - пирата Бургербрад, който е откраднал рецептата на „Хрупкавия рак". Океанските чудатковци ще го последват на сушата, където от двуизмерни ще се "напомпат" до триизмерни супергерои. Спонджбоб и компания не само ще получат суперсили и ще се съюзят да се борят със злия Бургербрад, но и с огромно чувство за хумор ще отговорят на нарастващата мания на хората по супергероите в киното. "Спонджбоб: Гъба на сухо" излиза в кината на 3D и 2D на 20 февруари.

Гримсби

Това е ще е ново превъплъщение на бащата на Борат и Бруно - мистър Саша Барън Коен. Този път Саша пренася простотиите си в малкото рибарско градче Гримсби в област Линкълншир. Вдъхновението си нашумелият актьор получил покрай местните футболните хулигани и алкохолиците, с които градът е известен. Този път Коен осмива и футболните фенове и тъпите агенти. Той играе глупав футболен хулиган, чийто брат е шпионин на МИ5 и се прибира в Гримсби, за да се скрие в малка таванска стая. Партнира му мощният актьор Марк Стронг. Неочакван ход от страна на Коен е поканата към режисьора Луис Летериер, режисирал преди това екшъни от рода на „Транспортер" и „Сблъсъкът на титаните".

Найочакваните филмови премиери през 2015 година
netinfo

Еверест

Вдъхновен от невероятните събития около коварните опити да се достигне до върха на най-високата планина в света, филмът „Еверест" документира вдъхновяващото пътуване на две различни експедиции, които се състезават отвъд границите си по време на една от най-яростните снежни бури, срещани някога от човечеството. С темперамент, тестван от най-суровите условия на планетата, алпинистите ще се изправят пред почти невъзможни препятствия, които прерастват в борба за оцеляване. Режисьор е Балтазар Кормакур (на снимката), а в ролите са цяло съзвездие холивудски „алпинисти" като Кийра Найтли, Ема Уотсън, Джейсън Кларк, Джош Бролин, Джош Хоукс, Джейк Джиленхал.

Франкенщайн

Ужасът класика на Мери Шели „Франкенщайн", този път разказана от гледната точка на гърбавия помощник на доктора - Игор. Но прогонете всичките си мисли за плешив очилатко, който винаги казва „Да, господарю, Да господарю!" Този Игор е претърпял нещо като приятелски фейслифтинг от публиката и сега прилича на странен магьосник. В главната роля е порасналият Хари Потър - Даниел Радклиф (на снимката), Джеймс Макавой пък е Франкенщайн.

Найочакваните филмови премиери през 2015 година
netinfo

Мястото на Свети Джеймс

Базиран на истински инцидент станал през 1960 г., „Мястото на Свети Джеймс" разказва за американски юрист, който е подготвен от ЦРУ, за да се срещне с руските си колеги и да преговарят за освобождаването на пленения от руснаците американски пилот Франсис Гари Поуърс. Намесен е прословутият самолет „Ю Ту", който може да лети на 20 000 м височина и който успява да се промъкне над съветските радари, управляван от пилота. Роденият в Дъблин през същата тази 1960 г. Пол Хюсън по-късно избира точно името на самолета „Ю Ту" за име на групата си, а за себе си избира псевдонима Боно.

Режисьор на този трилър за Студената война е лично Стивън Спилбърг, а сценарият е на братята Коен. В главните роли са Том Ханкс, Ейми Адамс, Алън Алда. Пригответе се за Оскари.

Спектър

Не само Терминаторът се завръща, Джеймс Бонд също! Сам Мендес ще режисира 24-ата лента от поредицата за Агент 007. Даниел Крейг ще се превъплъти за четвърти път в ролята на агента на Нейно Величество. Неговото момиче Мадлен ще бъде френската актриса Леа Сейду.

Изненадата е привличането в каста на италианската суперзвезда Моника Белучи (на снимката), която ще се превъплъти в образа на опасната изкусителка Лучия Шиара. Главният злодей, чието име е Оберхаузер, очаквано беше поверен на Кристоф Уолц. Дясната му ръка ще е огромният кечист Дейв Ботиста, който вече се доказа на големия екран с участието си в „Пазителите на галактиката".

Найочакваните филмови премиери през 2015 година
netinfo

„Междузвездни войни: Силата се пробужда"

Силата се пробужда и събира на екран старите познайници от първата част на поредицата - Марк Хамил, Кари Фишер и Харисън Форд - естествено в ролите на Люк Скайуокър, принцеса Леа и Хан Соло заедно с Макс фон Сюдов, Анди Серкис и Лупита Ньонго. Питър Мейхю, Антъни Дениълс и Кени Бейкър. Режисьор на този амбициозен комбак е продуцентът на сериала "Изгубени" Джей Джей Ейбрамс.

Действието в историята ще се развива 30 години след събитията в "Завръщането на джедаите". Това ще е първият филм от поредицата, направен след като „Уолт Дисни" купиха компанията на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас.

Шестте филма от създадената от Лукас поредица "Междузвездни войни" са донесли досега над 4,4 млрд. долара в световен мащаб от премиерата на първия филм през 1977 г. досега. Даже Елвис е гледал първите три серии на войните и като истински музикален идол, а не като сегашните, е затворил едно кино специално за себе си. Да си го гледа сам и да се кефи...

Мисията невъзможна 5: Протокол призрак

Конкуренцията не спи и ряк конкурент на седмата серия на Междузвездни войни ще бъде мощният „Мисията невъзможна 5: Протокол призрак". Премиера в Щатите и яка борба за боксофиса. Мисията успя да разбие тенденцията за понижаване на качеството, тъй като номерът за заглавията върви все нагоре. „Протокол призрак" е пълен със спиращи дъха екшън сцени и да се надяваме, че най-новата част ще бъде също толкова приятна, както и предишните.

Том Круз си партнира отново със своя екип в лицето на Саймън Пег и Джеръми Ренър. На режисьорското кресло седи Кристофър Макуори. Първият филм "Мисията невъзможна", заснет от Брайън де Палма, излезе през 1996 г. Последната лента от поредицата - "Мисията невъзможна: Режим Фантом" - се завъртя по кината през декември 2011 г.

При бюджет от 145 млн. долара филмът събра от продажбата на билети по света около 700 млн. долара, което рекорд за лента с участието на Том Круз. Там пък му партнира най-високата сграда в света Бурж Халифа в Дубай, висока 860 м. В Дубай още си спомнят снимките и скоковете около небостъргача...

Найочакваните филмови премиери през 2015 година
netinfo

Завърналият се

Спомняте ли си аксиомата за оцеляване при атаката от мечка - вие трябва само да сте по-бърз от вашия най-бавен приятел. Ето я и филмовата версия на тази поговорка. Това е ново приключение с прекрасния Лео Ди Каприо, който го играе този път не Вълк от Уолстрийт, а ловец на вълци и мечки. Той остава жив след пряка среща с мечка гризли, но приятелчетата му ловци го изоставят и той погва тях. Режисьор е Алехандро Гонсалес. Том Харди, Уил Пултър и Домнал Глийсън са хората, които ще изпитат гнева на Ди Каприо.

Замръзналото кралство 2

През 2015 г. се очаква да излезе и продължението на историята за Замръзналото кралство. Ана, Елза, Кристоф и Олаф отново ще бъдат на екран през пролетта. Това е най-касовата анимация за всички времена и петият най-касов филм за всички времена с над 274 млрд. долара приходи от световния си боксофис.