/ Thinkstock/Getty Images
Най-големият астероид от над един век ще премине на 1 септември край Земята на близкото според космическите стандарти разстояние от 7 милиона километра, без да представлява опасност за нашата планета, предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА.

Астероидът, наречен Флорънс, е с диаметър 4,4 километра. Открит е през март 1981 г.

"Много астероиди са преминавали край Земята на по-близко разстояние от Флорънс, но са били по-малки. В случая става въпрос за най-големия подобен обект, приближил планетата ни след 1890 г.", отбелязват от НАСА.
Всички звезди са родени по двойки, Слънцето е имало близнак

Флорънс няма да доближи отново Земята до октомври 2024 г., след което няма да премине в близост до нея поне 500 години.

Учените ще се възползват от близкото преминаване на астероида, за да го изследват в детайл с помощта на телескопи в Калифорния и Пуерто Рико.

"Получените изображения ще позволят да определим точните размери на астероида, както и да наблюдаваме повърхността му с прецизност до десет метра", допълват от Центъра за изследване на близкоземни обекти към НАСА.

От американското космическо управление успокояват, че Флорънс не представлява заплаха за Земята.

Сблъсъците с големи астероиди са рядкост.

"Приблизително на около 2000 години метеорити с размерите на футболен стадион удрят планетата, опустошавайки зоната на сблъсък и околностите й", отчитат от НАСА.
Как ще изчезне и ще изгори Слънцето?

Небесни обекти, способни да заличат човешката цивилизация - подобно на унищожителя на динозаврите преди 66 милиона години, застрашават Земята веднъж на няколко милиона години.

Учени гадаят за подобен на диамант кристал в Челябинския метеорит

Рядкост са и случаите като този с Челябинския метеорит, експлодирал над Русия през февруари 2013 г. Взривяването на небесния обект с диаметър между 15 и 17 метра и маса между 7000 и 10 000 тона освободи 30 пъти по-мощна енергия от тази на атомната бомба над Хирошима, причинявайки сериозни щети в района и ранявайки над 1000 души.

От НАСА напомнят, че астероиди с размерите на автомобил навлизат в земната атмосфера приблизително веднъж годишно, но се разпадат преди да достигнат повърхността на планетата.

 
БТА