Стотици вещи на покойната носителка на "Грами" британска певица Ейми Уайнхаус, сред които и роклята, която носи на последния си концерт, се продават на търг в Калифорния, съобщи АФП.

Аукционна къща "Джулиънс окшънс" предлага над 800 лични вещи, сред които обувки, бельо, книги и записи на изпълнителката на търг в Бевърли Хилс на 6 и 7 ноември. Те бяха изложени в Ню Йорк в понеделник и се очаква да бъдат продадени за около два милиона долара.

Британската соул певица и автор на песни почина от алкохолно отравяне на 23 юли 2011 г. на 27-годишна възраст.

Изпълнителният директор на аукционната къща Мартин Нолан каза, че е трудно да се организира търг, когато се налага да се работи с родителите на починалото им дете.

"Отне им доста време, за да вземат решение и да осъзнаят, че има почитатели, музеи и колекционери по целия свят, които биха искали част от тези вещи, за да се грижат за тях, да ги покажат в музеи, да опазят наследството и спомена за нея жив и в същото време да се наберат средства за фондацията", добави той.

Приходите ще отидат за фондация "Ейми Уайнхаус", която подкрепя млади хора със зависимости.
 
Уайнхаус, който спечели няколко награди с албума си "Back to Black" през 2006 г., често говореше за личния си опит в борбата с пристрастеността към алкохола и наркотиците. Звездата бе освиркана на последния си концерт през юни 2011 г. в Белград, след което турнето ѝ бе прекратено. Тя почина месец по-късно.

Късата рокля в зелено и черно на дизайнерката Наоми Пари, която Уайнхаус носеше на последния си концерт, се очаква да бъде продадена за 15 000-20 000 щатски долара. "Тя е много емблематична. Както всички рокли на Ейми - фантастичен музикант и композитор, но и модна икона", каза Нолан
БТА