/ БТА
За шеста поредна година тенис турнирът Sofia Open завладя столицата ни. Под покрива на "Арена Армеец", пред корта, среща си дадоха едни от най-изявените имена в този спорт. Наградният фонд на Sofia Open 2021 e 419 470 евро. А ето кои са победителите в периода 2016-2021 г. на турнира в София:

2020/2021 - Яник Синер

БГНЕС

И тази година Яник Синер отново завладя кортовете на Sofia Open. Шампионът от миналата година успя да защити титлата си и за втори пореден път спечели тенис турнира в София. Така 20-годишният италианец стана първият, който защити трофея си на българска земя.

Точно час и 17 минути му бяха необходими за да победи (с 6:3, 6:4) французина Гаел Монфис. „За мен е специално да бъда в София. Ще видим какъв ще бъде календарът за следващата година. Тук се чувствам добре, играя добре. За съжаление тази година нямаше публика. За мен е много приятно да играя тук, надявам се следващия път да има публика. Надявам се да идвам тук още много пъти“, това каза минути, след като взе купата в ръце Яник.

Изглежда чаровният къдрокоско няма да почива, тъй като само ден по-късно заминава за Индиън Уелс, където увери, че ще се опита да играе на ниво.

През 2020-а Яник Синер дойде в София като № 44 в света, а през 2021-а той се завърна вече като № 14 в света. Първата си купа от Sofia Open 2020 Яник държи в своя дом в Монако. Вероятно вторият трофей също ще намери място в жилището на младия италианец.

2019 - Данийл Медведев

Getty Images

Медведев направи страхотно представяне на турнира в София и на финала заслужено вдигна купата над главата си като победител. 2019-а определено беше силна година за него, като успехите му продължават и с днешна дата. Да отбележим и това, че той вече спечели първия си трофей от "Големия шлем" като спря Новак Джокович, побеждавайки го на финала на US Open. Заслужава си да се обърне внимание на това момче, защото той вече е под № 2 в света. 

2018 - Мирза Башич

Getty Images

През 2018 година Башич бе под № 129 в ранглистата. Тогава в "Арена Армеец", на една от срещите, състезателят от Босна се изправи срещу нашето момче Александър Лазов, който от своя страна успя да затрудни босненеца. На финала на турнира в София Мирза Башич вдигна трофея и прие поздравления за победата си на Sofia Open. Любопитно е да се отбележи, че това е първата му и единствена титла до момента в неговата кариера. 

2017- Григор Димитров

Getty Images

Родните почитатели на тениса несъмнено бяха щастливи от факта, че могат да гледат на живо как се движи по корта българският любимец. Той, от своя страна, им се отблагодари, като спечели Sofia Open 2017. Малки и големи се надпреварваха за снимки и автограф от него. Под покрива на "Арена Армеец" феновете скандираха екзалтирано името му, подобно на футболен мач, като така често пъти успяваха да разсеят съперниците му. Гришо пък призна, че тази подкрепа определено му харесва и не му пречи ни най-малко. По-късно през сезона той приключи годината като № 3 в света, а пред него бяха само две легендарни имена - Рафаел Надал и Роджър Федерер. 2017-а беше годината на Григор!

2016 - Роберто Агут

Getty Images

Това бе дебютното издание на Sofia Open. Тенис феновете в България за първи път имаха свое място, където да гледат световноизвестни имена. За испанеца тогава това беше четвърта титла в кариерата и втора за сезона.  Агут не загуби нито сет в "Арена Армеец" и се придвижи напред към шампионското място. По-късно през същата година той победи и Новак Джокович на полуфиналите на Мастърс 1000 турнира в Шанхай.