Валентин Радев
Валентин Радев / БГНЕС
МВР се раздели с един от най-колоритните си министри
98662
МВР се раздели с един от най-колоритните си министри
  • МВР се раздели с един от най-колоритните си министри
Днес системата на МВР се раздели с един от най-колоритните и словоохотливи свои министри. За близо година и четири месеца на поста на Валентин Радев му се наложи да се бори с разбивачи на банкомати, бегълци от затвора, недоволни синдикати и постоянни течове през „най-добре пазената сухопътна граница на Европейския съюз”.
 
След себе си Радев оставя министерство, което по думите му вървяло в позитивна посока, а някои от най-големите му проблеми си останаха почти разрешени.

Вътрешният министър се появи с превръзка на окото

Валентин Радев
БГНЕС

Един от първите и най-големи проблеми, които преследваха Валентин Радев през целия му мандат, бяха разбивачите на банкомати. Първоначално той откри пропуски в работата им: "Бързо се учат нашите престъпници. Мога да кажа даже, че те не го правят правилно. Няма да ги учим как става това, но засега виждам, че се учат. Мисля, че бързо ще се справим с тези, които разбиват по този начин. И ние трябва да го направим по-трудно и дори невъзможно, разбира се".
 
Впоследствие Радев съзря послание в постоянните обири: "Те и миналия път взривиха. Видят ли празник, правят нещо. Забележете, че те дори парите не са взели. Взривили са го, но не са стигнали до парите. Или са някакви, които са некомпетентни и не искам да ги уча, по-добре да си останат такива. Като че ли някакъв знак!"

Критиките пречат на работата на полицаите

Валентин Радев
БГНЕС

Взривените банкомати скоро бяха изместени от постоянните бягства от затвора. На въпрос за избягали затворници дали според него все още са в страната, Валентин Радев отговаря така: "Не мога да мисля. Дали са у на сили не, много бързо заградихме, даже в София ще ги хванем".
 
През март рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор. Според разкази на очевидци затворниците били гонени до последно само от чистачката на затвора. Радев обаче поясни, че в гонитбата участвал и социалният работник Кръстьо: "Не е така с тая чистачка. Всички го повтарят. Нека го обясня. Не е само тя, имало е социален работник, Кръстьо се казва. Той бяга по левия тротоар, Пелов стреля срещу него, той се скрива зад дърво и вижда, че какво да направи повече там?! Няма нищо да се направи. Чистачката не съзнава какво й се случва и бяга по пътя всъщност".

Министър Радев: Малшанс, бяхме на крачка от залавянето на Пелов

Валентин Радев
БГНЕС

Междувременно вътрешният министър се сблъска и с постоянни течове през границата. През март почти цял самолет с пътници от Франция премина Летище "София" без никаква проверка: "Звучи много наивно. Единият отишъл да пуши, другият отишъл да се храни. Как така седем плюс двама, плюс един.... Колко станаха? Девет души ги няма там и отворили две от вратичките. Тоя случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на нашите партньори, че ние продължаваме както и досега да охраняваме границите на ЕС".
 
Междувременно на Радев му се налагаше да посочва и проблемите в системата на МВР: "Едно от слабите звена е издирваческата дейност. Те сами го казват. Аз ги питах: вдигнете си ръката, кой от вас тук е като мен пенсионер? Има ли някой с опит? И само един вдигна ръка от цялото районно управление".

МВР ще бори престъпността в София-област със 17 допълнителни служители

Валентин Радев
БГНЕС

През целия си мандат Валентин Радев призоваваше хората да му подават сигнали за нередности на личния му профил във Фейсбук: "И тая сутрин получавам, те много хора ми пишат на социалната мрежа, всичко е открито в МВР, пишат ми така: "КАТ София е тотална щета. Има стотици автомобили, опашка стига почти до "ГМ Димитров", през задната уличка няма минаване. Чаках 30 минути блокиран там". В сградата, където се правят регистрации, там е един нисък таван, вътре ще се изподушат хората. Три опашки стоят без климатици".
 
До последно Радев отказваше сам да дава оценка за работата си: "Е, аз няма да си давам оценка дали се справям или не, те оценките са си дадени от нашите партньори. Всички казват, че се справяме повече от добре. Дотук да спра, да не казвам отлично".

България е най-сигурното място на Балканите, може би

Валентин Радев
БГНЕС

Чуйте прикачения звуков файл

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук