/ БГНЕС
Критиките към работата на полицията в последните дни, след поредното бягство на затворник, демотивират служителите, които иначе работят усърдно. За това алармира министърът на вътрешните работи Валентин Радев вчера на брифинг след задържането на издирвания беглец.
 
Затворникът-беглец взел възрастна жена за заложник, преди да бъде заловен (ВИДЕО)

"Един рецидивист е заловен, хората да бъдат спокойни. Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата. Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването. Благодаря на всички, които участваха в операцията - служители на полицията, жандармерията, Специалния отряд за борба с тероризма, действали по разпореждане на професионалното ръководство и приложили способи, които доведоха до ефект. Бяхме критикувани, че използвахме много сили, но те бяха необходими",
 
Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път

"Критиките, които чувахме, демотивират състава, служителите са пресирани и под излишен натиск, когато работят усърдно. На практика, предприети и извършени са всички необходими действия, които невинаги може да бъдат оповестявани и обяснявани, но се вършат. Нека има критики, но по-внимателни, за да могат професионалистите да работят спокойно", апелира Радев.
 
След три дни на свобода: Полицията залови беглеца от Ловешкия затвор (ВИДЕО)

"Операцията по издирването е в ход от момента на бягството. Вчера получихме по-конкретен сигнал, който конкретизира мястото, където е забелязан рецидивистът. Незабавно насочихме сили натам и бе организирана мащабна операция. Проверени бяха много места, в определен момент служебните кучета попаднаха на следа и колегите работиха цяла нощ", даде отчет за работата на униформените министърът.
 
"Сутринта получихме сигнал на тел. 112 от жител на Летница, че беглецът е забелязан в необитаема къща в града. Към мястото са насочени повече сили и случаят се е развил динамично - беглецът е осъществил отвличане на възрастна жена в опит да се застрахова срещу действията на служителите на МВР, използвано е огнестрелно оръжие за респектирането му и я е оставил. Продължил е бягството си и след бързи действия на Специалния отряд за борба с тероризма, е задържан. Няма пострадали", обобщи още Радев.

21 юни: Осъден за блудство и кражби избяга от затвора в Ловеч (СНИМКА)

"В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът панически обмислил тактики за спасяване - вижда жената, която живее в края на населеното място, но тя успява да даде знак с жестове на районния инспектор, че е застрашена и той е реагирал много адекватно. Опитал отново да избяга и след бързи тактически действия на Специалния отряд за борба с тероризма, беглецът е задържан. Спецотрядът не се използва само за обезвреждане и в случая работата им допринесе издирваният да не извърши друго престъпление", коментира още министърът.
 
Радев допълни, че сега предстои анализ на конкретните действия на заловения затворник. "На първоначален етап, преценяваме, че не е имал предварителен цялостен план. Колегите си свършиха работата професионално", потвърди и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.