Моринга е наричано „дървото чудо“.  Това е така, защото всяка една негова част – от кората до корените има лечебни свойства, и в продължение на много години е използвано като лек за много заболявания. То вирее в Африка, Индия, Пакистан и Непал, но се среща и из целия свят.

Растението подпомага предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени.

Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят тези процеси на стареене. А маслото от моринга регулира отделянето на себум и намалява подпухналостта на кожата. В допълнение, то почиства кожата, възвръща естествения й блясък и сияйност.

5 растения в спалнята ще ви помогнат да спите по-добре (ВИДЕО)

Поради противовъзпалителните си свойства дървото се използва при проблеми с храносмилането, неразположения и инфекции. В допълнение, то се използва и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата, като акне и пърхот.

В западните страни изсушените листа се продават като хранителни добавки, под формата на прах или капсули.

моринга
ThinkStock/Getty Images

То съдържа хлорогенна киселина, която помага да се контролират нивата на кръвната захар и позволява на клетките да приемат или да отделят глюкоза. Проучване сред 30 жени е показало, че приемането на 7 грама прах от листата на моринга на листа всеки ден, в продължение на три месеца намалява нивата на кръвната захар със средно 13,5%.

Ето растенията, които понижават кръвната захар (ВИДЕО)

Морингата е изключително важна за здравето на мозъка. Дървото е полезно за поддържане на високи нива на енергия, като помага в борбата с умората, ниско либидо, депресия, чести смени на настроението и безсъние.

Растението съдържа високи концентрации на полифеноли в листата и цветята си, които предпазват черния дроб от окисляване, токсичност и увреждане. Маслото му може да възстанови чернодробните ензими до нормални нива, намалявайки оксидативния стрес и увеличавайки съдържанието на протеин в черния дроб.

моринга
ThinkStock/Getty Images


И още:

Три странни растения, за които може би не сте чували (ВИДЕО)

Салвия - божествената билка (ВИДЕО)

Пет лесни начина да подобрите здравето си (ВИДЕО)

Алое - растението на безсмъртието

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук