/ Thinkstockphotos
Момиченце откри меч в езеро
94530
Момиченце откри меч в езеро
  • Момиченце откри меч в езеро
7-годишно момиче от Великобритания откри меч в езерото, в което се говори, че е изхвърлен легендарният „Екскалибур” на крал Артур. Малката Матилда направила откритието по време на лятната почивка със семейството си в Корнуол, Англия. Именно там се намира езерото Дозмари, в което според легендата е захвърлен магическият меч „Екскалибур”.


Мечът е древен символ на независимостта на Англия и се твърди, че притежателят му трябва да стане пълноправен владетел на кралството. Въпреки съвпадението обаче мечът на Матилда най-вероятно няма археологическа стойност и е просто стар филмов реквизит.

Съществуването на крал Артур може и да е въпросителна, но май откриха Камелот

Легендата разказва, че крал Артур получил магическия меч „Екскалибур” от магьосница, живееща на дъното на езеро или т.нар. Дама от езерото. След като Артур бил смъртоносно ранен в битка, той дал меча на доверения си рицар Грифлет и му заръчал да го изхвърли обратно в езерото. Миг преди мечът да докосне водата, на повърхността се показала женска ръка, която го прибрала в дълбините.

Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според историците езерото от легендата най-вероятно е Дозмари, което се намира в днешен Корнуол, Англия. Именно там отишло на почивка семейството на 7-годишната Матилда. Когато влязло във водата, момичето открило меч на дъното, разказва баща й Пол Джоунс.

„Беше във водата само до кръста, когато извика, че вижда меч. Казах й да не се занася и че вероятно вижда парче от ограда. Когато погледнах надолу осъзнах, че наистина е меч. Просто си лежеше на дъното“, обясни той.

Тайната, която крие Средиземно море

Според други легенди „Екскалибур” е т.нар. „меч в камъка” и този, който успее да го извади ще стане пълноправен крал на цяла Англия. Откритият меч е с дължина метър и 20 и е висок, колкото и самата Матилда.