/ iStock/Getty Images
Семената от чиа отдавна са удостоени със статут на суперхрана, те се добавят към хляб, зърнени храни и зеленчукови ястия.

Напоследък не само привържениците на здравословното хранене обръщат внимание на семената от чия, но и тези, които отслабват - те добавят чиа към водата, като получават здравословна и нискокалорична напитка, която перфектно насища и може значително да намали съдържанието на калории в ежедневното хранене. 

Как работи

Семената от чиа са богати на антиоксиданти, протеини, фибри, витамини и минерали. Хранителният състав на тези зърнени храни помага за балансиране на храненето и ускоряване на метаболизма. Но най-важното е, че семената от чиа абсорбират много течност, горният слой семена набъбва и изпълва стомаха, обгръща го. 

Водата със семена от чиа осигурява дълготрайно усещане за пълнота и по този начин помага за контролиране на апетита.

В допълнение, напитката регулира нивата на кръвната захар, което помага да се ограничи желанието за сладко или друга нежелана храна.

Рецепта

Тази проста напитка се приготвя чрез смесване на 1½ супени лъжици семена от чиа с 200 мл студена вода. Сместа трябва да се остави в хладилника за поне час, за да може семената да набъбнат. След това се разрежда с литър вода.

Можете да добавите резенчета лимон, портокал или краставица, за да подобрите вкуса на водата с чиа. 

Превод и редакция: DarikNews