Махершала Али получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля
Махершала Али получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля / Guliver/Getty Images
Махершала Али получи награда Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля в драмата "Лунна светлина", предадоха ДПА и Ройтерс.

Актьорът, който е на 43 години, получи отличието за образа си на дилър на наркотици, който става наставник на младо чернокожо момче от Маями. Хуан учи младежа, чиято майка е наркоманка, да плува и го насърчава да не позволява средата му да го подтиска, а да кове собствената си съдба.

Това е първата номинация и първата награда Оскар за Махершала Али, който е и единственият досега мюсюлманин, носител на приза.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте галерията тук

Когато приемаше връчената му статуетка на сцената, той благодари на учителите си.

"Те непрекъснато ми казваха, че не става дума за мен самия. Всичко се прави в името на образите. Актьорът служи на историите и образите", каза той.
Махершала Али взе участие и в още един номиниран за Оскар филм тази година - "Скрити числа". Актьорът е най-добре познат с ролята си в политическия сериал "Къща от карти" и сериала за супергероя на Марвъл "Люк Кейдж".

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Кариерата му обхваща телевизията, киното и театъра. Той започна с ролята си на доктор в телевизионния сериал "Срещи с Джордан" през 2001 г. и оттогава има участия в десетки проекти, включително в сериалите "Тримей" и "Екип Алфа".

Най-престижните награди в света на киното бяха раздадени за 89-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.

Всичко за наградите Оскар през годините четете тук
БТА