Любопитни факти за яйцата
Любопитни факти за яйцата / Thinkstock/Getty Images

На всеки Великден се радваме на боядисани яйца. Освен че са символ на възраждането и плодовитостта и че стават овално платно за изява на любители-художници, яйцата са известни с многообразните си размери и форми, пише Лайв сайънс.

Яйцата на кивито, например, заемат 25 процента от тялото на птичето и са най-големите сред пернатите по отношение на размера на тялото на майката, показа изследване на Американския природонаучен музей в Ню Йорк. Снасянето на огромно яйце има своите предимства. Пиленцето е почти готово за самостоятелен живот още с излюпването.

Когато стане дума за яйца, много хора си представят кокошите. Те обаче могат да са по-заострени или кръгли, в зависимост от птицата.

Тънкоклюната кайра, например, има крушовидни яйца. Тя снася по ръбовете на скалите и необичайната форма помага на яйцата да се задържат. Тъй като са много по-тежки в единия края, ако бъдат побутнати, се завъртат в кръг, вместо да се търколят.

Черупките на яйцата се състоят предимно от калциев карбонат, който човешкото око вижда като бял. Някои черупки обаче са с ултравиолетови цветове, които ние не виждаме, но птиците разграничават. Други са шарени. Птицата Phleocryptes melanops, която прилича на орехче и живее в блатата на Южна Америка, снася яркосини яйца. В оцветяването на черупките участват два пигмента - биливердини, които осигуряват синьо-зелените нюанси и протопорфирините, на които се дължат жълтите, червени и кафяви нюанси. Яйцата с някаква шарка, като точки или линии, имат повече протопорфирини, пише в "Книга за яйцата" на издателството на Чикагския университет.

Най-големи яйца има изчезналата слонска птица. Те са дълги 28 см. Самата слонска птица, която е живяла в Мадагаскар, е била висока 3 м. Изчезнала е през 18-и век заради болест.

Най-малкото яйце снася колибрито. То прилича на тик-так - удължено и бяло, и тежи колкото кламер.

Повечето черупки са тънки, за да може пиленцето да ги пробие с човка, когато се излюпва. Те обаче трябва да са достатъчно дебели, за да издържат тежестта на растящия ембрион, както и на птицата, която ги мъти. Има и необичайно дебели. Казуарът, който живее в Нова Гвинея и Североизточна Австралия, снася зелени яйца с черупки, дебели около 0,6 см. Те приличат на голямо авокадо.

Амниотичните яйца, които са с твърда черупка и пореста мембрана, пропускаща кислорода и въглеродния двуокис, са много стари. Първите животни с такива яйца са приличали на гущери и са живели преди около 325 милиона години. Те се наричат базални амниоти. С времето са се разделили на две групи - синапсиди (предшественици на бозайниците) и завропсиди (предшественици на влечугите и
птиците).

Птиците вероятно са еволюирали от динозаврите тероподи, които са били преобладаващо месоядни. В тази група е и Тиранозавър рекс.