Линда Еванджелиста
Линда Еванджелиста / Gulliver/Getty Images
Линда Еванджелиста окончателно се завърна в модната индустрия. Супермоделът от 90-те години, който излезе в сянка след неуспешен опит за намаляване на мазнините с CoolSculpting, се снима за септемврийския брой на британския Vogue и се появи на корицата на списанието.
 
57-годишната Еванджелиста разкри в интервю и как е изпитала страничните ефекти от "обезобразяващата" козметична процедура - броят на мастните клетки не е намалял, а се е увеличил. Лекарите ѝ поставят диагноза парадоксална мастна хиперплазия - рядко следоперативно усложнение, за което тя казва, че не е знаела. През септември миналата година Линда съобщи, че е подала съдебен иск в Ню Йорк срещу Zeltiq Aesthetics - компанията, извършила процедурата.

"Ако знаех, че страничните ефекти могат да включват загуба на препитание и че ще изпадна в такава депресия, че ще намразя себе си, нямаше да поема този риск. Тези реклами на CoolSculpting се въртяха постоянно по CNN, MSNBC, отново и отново, и питаха: "Харесва ли ви това, което виждате в огледалото?" Те ми говореха. Ставаше дума за мазнините в областите, в които те не изчезват по никакъв начин. В него се казва, че няма престой, няма операция и... Изпих вълшебната отвара, защото съм малко суетна. Така че се опитах да го направя - и това доведе до ужасни последици", сподели Еванджелиста пред изданието.
 
Моделът също така разкри, че се е опитала да поправи положението с липосукция, до която е прибягвала два пъти, но тя не е дала резултат.

"Имам разрези по цялото си тяло. Бяха ми направени шевове, носех компресираща дреха под брадичката, цялото ми тяло беше здраво превързано в продължение на осем седмици - нищо не помогна. Бях толкова объркана, току-що бях похарчила всички тези пари, а единственият начин, за който се сетих, за да го поправя, беше да не ям, така че просто пиех само вода. Понякога изяждах по един стрък целина или една ябълка. Бях си загубил ума", казва Еванджелиста.
 
Супермоделът признава, че този период е бил труден не само за нея, но и за сина ѝ Огъстин Джеймс, когото роди от Франсоа-Анри Пино (момчето вече е на 15 години). Според нея тя всячески се опитвала да скрие моралното си състояние от него, но той забелязал, че майка му е "психически различна".

"Това, което наистина ме порази, беше, когато той ми каза: "Помниш ли, когато беше толкова забавна? Помниш ли как се усмихваше постоянно?". Беше толкова невинен коментар. И трябваше да се справя с това".

Еванджелиста казва, че е решила да му обясни по-подробно ситуацията преди две години, след като той започнал да я пита защо не работи, когато всички нейни приятелки от бранша, като Наоми Кембъл или Кейт Мос, работят постоянно.

"Той прояви такова разбиране, каквото може да прояви само едно 13-годишно дете. За създаването на семейство са необходими само двама души, а аз имам идеалното малко семейство", каза Линда.

Моделът отбеляза, че сега е щастлива и се радва, че е решила да разкаже откровено историята си. През юли тази година Линда и CoolSculpting успяват да уредят делото.

В същото време Еванджелиста не крие, че психически все още не се е възстановила и разбира, че няма да може да работи както преди.

"Възстанових ли се психически? Категорично не. Работата ми липсва толкова много, но честно казано, какво мога да направя? Няма да е лесно. Със сигурност няма да ме видите в бански костюм. Ще ми е трудно да си намеря работа с тази тлъстина, която стърчи от мен: без ретуш, без стягане, без измама. Аз не съм Наоми. Хората не знаят вече коя съм. Всички са забравили за мен. За тях аз съм: "Линда, коя?"

В снимките за Vogue, с автор Стивън Майзел, чиято муза е Линда през 90-те години, моделът позира в затворени тоалети. Гримьорката Пат Макграт внимателно издърпа лицето, скулите и шията ѝ с помощта на специални ленти и ластици.

"Това не са челюстта и шията ми в реалния живот", признава с болка моделът.

 
БГНЕС