Според някои изследвания цинкът стимулира имунната система. Докторът по медицина Алексей Хухрев обясни в интервю за радио Sputnik дали е необходимо да се приема както и витамин С за профилактика и лечение на настинки.

Цинкът е споменат в някои протоколи за лечение на коронавирусна инфекция, казва Хухрев. Научните изследвания показват, че този микроелемент "с известна вероятност" стимулира имунната система, отбелязва той. Въпреки това, когато приемате лекарства, които съдържат цинк, не трябва да забравяте ефекта им върху метаболизма на медта, допълва лекарят.

"Има едно голямо "но". Ако хората приемат прекалено големи количества цинк, това води до нарушено усвояване на медта. А недостигът на мед е много по-сериозен от недостига на цинк. Медта участва в много процеси в тялото ни и когато имаме недостиг на мед, организмът реагира много по-зле", предупреждава Хухрев.

По-добре е да приемате цинк за предпазване от сезонни вирусни инфекции след консултация с лекар, за да може специалистът да прецени всички рискове, смята той. Според Алексей Хухрев ефективността на цинка като средство за лечение на простудни заболявания все още не е убедително доказана.
Терапевтът съветва да се ограничи консумацията на конвенционални витаминни и минерални комплекси, съдържащи цинк.

"Достатъчно е да го приемате като част от комплексните витамини по време на простудни заболявания. Бих ограничил приема до не повече от един месец", препоръчва Хухрев.

Не бива да се разчита прекалено много и на обичайния витамин С, тъй като това вещество и цинкът имат еднакъв ефект върху имунната система, смята лекарят.

"Ефектите на цинка и витамин С върху имунитета са, честно казано, едни и същи. Приемането на витамин С и цинк е по-скоро психотерапия. Не бива да бързате да ги приемате профилактично", заяви Хухрев.

 
БГНЕС