/ Gulliver/Getty Images
В САЩ и Канада отбелязват Деня на мармота
Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, днес излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза, пише в. "Дейли експрес".

2017-а: Мармотът Фил предсказа дълга зима

Легендата гласи, че ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.
 

Gulliver/Getty Images


2016-а: Мармотът Фил предрече кратка зима (ВИДЕО/СНИМКИ)

Събитието обикновено привлича десетки хиляди любопитни в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.
 

Gulliver/Getty Images


Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти. Технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа. От "Клуба на мармота", който организира честването, припомнят, че първата подобна прогноза датира от 1886 г.

Странните обичаи и традиции с животни

Денят на мармота се отбелязва и на други места в Пенсилвания, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.
 

Gulliver/Getty Images


Вижте как Фил прогнозира времето

В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.
БТА