Мармотът Фил не видя сянката си, когато излезе от бърлогата си на зазоряване в градчето Пънксътоуни, което означава, че скоро ще дойде пролетта, съобщи ДПА.

Хиляди зрители се събраха в Пънксътоуни още по тъмно, за да видят как Фил ще излезе от бърлогата си. Привлича ги по-скоро церемониалността и празничният дух, отколкото метеорологичната страна на традицията.

Вижте снимки от събитието тук

Според традицията от 1886 г., ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

За последните 27 години по-малко от 45 процента от прогнозите на Фил са били правилни. Той по-често предрича дълга зима. От 118 записани прогнози на мармота Фил, той е видял сянката си 102 пъти.

Миналата година мармотите Чък и Фил се разминаха в прогнозите за времето

Събитието обикновено привлича около 30 000 души в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.

Мармотът Фил предрече кратка зима (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Организаторите на проявата от местния "Клуб на мармота" рекламират тазгодишното събитие като 130-ата прогноза на Фил, въпреки че технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

Говорителката на "Клуба на мармота" Кейти Доналд припомня, че първата подобна прогноза датира от 1886 г. Медийното отразяване на събитието започва година по-късно.

Мармотът Фил предрече кратка зима (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Въпреки че Фил е най-прочутият метеоролог сред мармотите, през последните години се нароиха доста негови имитатори. Ню Йорк също има свой мармот, чиито изяви обаче често са съпътствани от изцепки. През 2009 г. по време на годишната церемония косматият метеоролог ухапа тогавашния кмет Майкъл Блумбърг. Пет години по-късно събитието се превърна в "травма парти".

Мармот на име Шарлот се изплъзна от хватката на градоначалника Бил де Блазио и се удари лошо при падането си на земята. Седмица по-късно животното се спомина от сериозни вътрешни травми. Тази година Де Блазио ще пропусне събитието по политически причини.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС