Странните обичаи и традиции с животни
Странните обичаи и традиции с животни / снимка: sxc.hu
Странните обичаи и традиции с животни
49760
Странните обичаи и традиции с животни
  • Странните обичаи и традиции с животни

Октопод - оракул, мармот - метеоролог, разчленен петел за здраве, обесени кучета и убити бикове. И всичко това в името на традицията. По света има редица поверия, свързани с животни и често с насилието над тях. И този път това съвсем не е само в България.

В САЩ в четвъртък беше отбелязан Денят на мармота и то по особено странен начин. Мислите, че е странно да заколите петел, за да сте здрави? Точно толкова странно е да събудите не един, а два мармота, за да ги попитате кога ще свърши зимата. Малко или много обаче това се превърна в атракция за 18 000 американци.

Двата мармота Фил и Чарлз Джи Хог съвсем не увиваха шоколада в станиол, а сладко си спяха нещо като зимен сън, когато бяха събудени, за да дадат своята прогноза за времето.

В четвъртък сутринта Фил излезе от своята хралупа в щата Пенсилвания и видя сянката си, а съгласно поверието това означава, че зимата съвсем не е отминала, а до пролетта остават 6 седмици. Но неговият съперник в метеорологичните прогнози - мармотът Чарлз Джи Хог, излезе от леговището си в зоопарка в Стейтън айлънд, Ню Йорк, и не видя сянката си, което значи, че жителите на Голямата ябълка могат да захвърлят зимните си дрехи.

Междувременно, докато в САЩ отбелязваха Деня на мармота, ние тук почетохме Петльовден. А тук пък традицията повелява момче от къщата да заколи петел на прага на дома си. Това обаче не е всичко - с кръвта му трябва да се прави кръстен знак на входа да дома, а главата да се забучва на видно място до вратата. Краката на петела пък се изхвърлят на покрива на къщата, а перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си. Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял.

И ако това ви се струва налудничаво, то веднага ви припомням за скандалното Тричане на кучетата - български обичай, изпълняван на празника Чист понеделник - понеделникът от т. нар. „Тодорова неделя". Кучетата се "бесят" през кръста над река и се завъртат силно, след което падат във водата. Според народното вярване този обичай цели да предпази домашните кучета от бяс.

Дори няма и да започвам да изреждам традициите с бикове в Испания. Там се организират гонения и стрелби по бикове, хвърлянето им във водата и какви ли не още гаври. Да не говорим и за вече отменената традиция да се хвърля жива коза от камбанарията на местната църква.

Да преминем обаче към една съвсем не толкова скандална и жестока традиция. И (поне доколкото аз съм наясно) не е толкова стара традиция - оракулските способности на животните, въплатени особено в силите на октопода Паул, лека му пръст.

Той беше особено популярен благодарение на способността си да отгатва изходите на футболни срещи с участието на германския национален отбор. Той живя в аквариум в Оберхаузен, а в резултат на верните си прогнози Паул беше застигнат от особен медиен интерес. Популярност доби прякорът му - „октоподът-оракул". Само ще ви припомня, че на Световното първенство през 2010 година Паул успя да предскаже крайните изходи на всички срещи, включително загубите на Германия от Сърбия и Испания, а също и победите над Англия и Аржентина. Веднага след края на на Световното първенство обаче той почина, а вече си има и наследник, кръстен на него.

Разбира се, у нас си имаме и някои съвсем миролюбиви традиции - като например никога да не се убива паяк, защото той носи пари и любов. Друго поверие гласи, че малко паяче, което лети върху паяжината си, вещае скорошни добри новини. Ако котката ви опре лапичките си в прозореца, очаквайте гости. Според поверията не трябва да се убиват и калинки и малки бръмбарчета.

И като за финал, ще ви върна на темата за свръхестественото. Всички сме виждали по софийските улици - хамстерите-гадатели. Срещу скромна цена, предприемчиви бизнесмени ще накарат хамстера да отгатне съдбата ви и точния ви късмет.

Всеизвестно е, че очите на котките са единственият сигурен проводник към отвъдното и връзката между двата свята. Ако не вярвайте, гледайте филма "Константин".