/ БТА
Развъждането на кучета от порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол в Норвегия е незаконно, тъй като утвърждава възпроизвеждането на физически характеристики, които причиняват страдание, потвърди Върховният съд на страната в сряда, съобщава АФП.

Норвежкото общество за защита на животните призовава за забрана на отглеждането на тази порода от няколко години. Според природозащитниците, въпреки че им придават симпатичен външен вид, анатомичните особености на тези кучета - малка сплескана глава и изпъкнали очи, отдавна предпочитани от развъдчиците, са причина за здравословни проблеми, засилени от инбридинга.

Най-висшият съдебен орган се произнесе в полза на Норвежкото общество за защита на животните, постановявайки, че продължаването на развъждането противоречи на националното законодателство за хуманно отношение към животните.

„Почти всички кучета от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол имат определени специфични неврологични състояния, произтичащи от черепна кутия, която е твърде малка за мозъка, така че има твърде малко място за нервната система“, заключи най-висшият съд в резюме на своето решение.

Специфичната физиология на тези кучета означава, че те често са подложени на главоболие, сърдечна недостатъчност или дори проблеми с очите.

„Следователно присъдата потвърждава, че развъждането, което поддържа наследствени разстройства и болести в продължение на години, е не само неетично, но и ефективно нарушение на норвежкия закон“, казаха природозащитниците.

Върховният съд, от друга страна, постанови, че противоречивото развъждане на друга порода - английски булдог, може да бъде в съответствие със закона, стига да се спазват определени протоколи.

На първа инстанция през февруари 2022 г. съдът в Осло забрани развъждането на тези две породи, но след това апелативен съд направи разграничение между тях, което беше потвърдено от решението в сряда.
Христо Кьосев/БТА