/ Gulliver/Getty Images
Железопътна обиколка на Великобритания от принц Уилям и съпругата му Кейт предизвика противоречия след критики от политици в Шотландия и Уелс заради ограничения на пътуването поради коронавируса, съобщи АФП.

Уилям и Кейт няма да прекарат празниците с Кралицата (ВИДЕО)

Двойката спря във Кардиф във вторник на втория етап от обиколка от 2000 километра в кралския влак, за да благодари на ключови работници за усилията им по време на пандемията.

Но преди пристигането им, министърът на здравеопазването на Уелс Воън Гетинг каза пред Би Би Си, че би предпочел, ако "никой не прави ненужни посещения". Това се случи ден след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън студсено посрещна двойката, когато Уилям и Кейт спряха в Единбург.

На правителствата в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия са делегирани отговорностите за здравната политика и те са въвели различни ограничения, за да ограничат разпространението на COVID-19. Това включва ограничаване на всички, освен пътувания по основателни причини, между четирите страни от Обединеното кралство.

Принц Уилям и Кейт започват обиколка на Великобритания с влак

Гетинг каза, че не е „особено притеснен или заинтересован“, когато беше попитан дали Уилям и Кейт трябва да пътуват до Уелс. Но той добави, че посещението не трябва да се използва като "оправдание" за хората да кажат, че са "объркани" от настоящите ограничения.

Стърджън каза, че на кралските служители е било съобщено за ограниченията при преминаването на границата от Англия. „Уверихме се, че кралското семейство е информирано, както бихте очаквали, за всички ограничения в Шотландия“, добави тя.

Британското правителство в Лондон се въздържа да критикува Уилям, който е внук на кралица Елизабет II и втори по ред на трона, и съпругата му Кейт. 
БГНЕС