/ ThinkStock/Getty Images
Може да бъде много трудно да се настроите за работа след дългоочакваната лятна ваканция - повечето хора са запознати с вълнението и безпокойството преди да се върнат на работа и невъзможността да се включат активно в процеса през първите дни. Министерството на труда и социалната защита в Москва говори за това как да се върнем към нормалните дейности без стрес.

Мария Ломжева, специалист по социална работа в семеен център „Западно Дегунино“, съветва да се подготвим за първия работен ден още преди ваканцията: преди да излезем в отпуск, поемаме проста задача, която да продължим след края му. Това ще помогне да влезем в обичайния си ритъм възможно най-бързо.
"Разбира се, след почивка не е лесно да поемете важна и отговорна задача, така че трябва да започнете с прости дребни неща - това ще увеличи концентрацията ви. Адаптирането се случва доста бавно и изключително в процеса на дейност", каза специалистът.

Често безпокойството преди да се върнем на работа е свързано със страха, че може да са настъпили важни промени по време на нашето отсъствие. Колегите могат да ни помогнат да се справим с безпокойството, като ги помолим да ни информират за пропуснатото, както и да споделят впечатленията си от ваканцията.

Претоварването в първите дни може да доведе до бърза преумора и прекомерен стрес, което ще се отрази не само на резултатите от работата, но и на здравето, затова психологът препоръчва да си позволим петминутни почивки, които ще ни помогнат да се концентрираме и структурираме мислите си, а след работа - да отделим време за себе си.

"Много е важно да не я „карате през просото“ през първите дни, да планирате разумно работния си ден, като редувате почивката с енергична дейност. Организирайте ежедневието, планирайте всички неща предварително, влизайте в работния процес постепенно - това ще помогне за постигане на максимални резултати", съветва специалистът.

Малка изненада или подарък за себе си също може да помогне за запазването на позитивно отношение. Ако у дома ви очаква дълго желано нещо или нещо, което максимално отговаря на вашите интереси, това ще ви позволи да се включите в процеса на активна дейност по положителен начин.

"Всички обичаме, когато желанията ни се сбъдват. Това е чудесна причина да придобиете това, за което наистина сте мечтали. Подарете си тази радост и емоционалният резултат няма да ви накара да чакате", добави Ломжева.
БГНЕС