Американски учени са установили, че котките могат да бъдат също толкова привързани към стопаните си, колкото и кучетата, и са способни да съхраняват обичта си към тях за цял живот, пише сп. "Кърънт байолъджи".

За да стигнат до това заключение, авторите на изследването от университета на Орегон са провели експеримент. В него са участвали 79 котенца на възраст от 3 до 8 месеца, 38 котки и техните стопани.

коте
iStock/Getty Images

По време на тестовете домашният питомец е прекарвал две минути в нова среда със стопанина си, след това е бил оставян сам за същото време, след което отново е бил събиран със собственика си за две минути.

Котките същевременно са били класифицирани според стиловете им на привързаност, като са били използвани същите критерии като при бебета и кучета.

Учени доказаха: Котките са станали по-любвеобилни през пандемията

Експериментът е показал, че привързаните към човека котенца се чувстват спокойни в негово присъствие и проявяват безпокойство, когато отсъства. Привързаността им е била оценена като крехка, ако животните са продължавали да изпитват стрес и след повторното им събиране със стопанина.

Изследването е установило, че приблизително две трети от котенцата проявяват силна привързаност към стопаните си. Оказало се също, че стилът на привързаност на котките не се променя с възрастта и остава стабилен.