Японски учени са установили в изследване на слуха при котки, че мъркащите питомци са способни мислено да определят местоположението на стопаните си само по гласа, съобщи Си Ен Ен.

Специалистите от университета на Киото са провели експеримент, по време на който са изследвали 50 домашни котки. Всяко от животните е било поставено в стая с две врати и прозорец. Извън стаята в близост до първата врата е бил монтиран един високоговорител, а близо до втората врата или прозореца - друг. Устройствата са се намирали на поне четири метра едно от друго. За да наблюдават котките, учените са инсталирали и пет камери в помещението.

котка
iStock/Getty Images

Изследователите след това са включвали записи на гласовете на стопаните им или на непознати, които ги зоват по име, и са наблюдавали реакциите им. Оказало се, че котките почти не реагират, когато звукът идва от единия високоговорител. Когато обаче гласът на стопанина прозвучава първо от единия високоговорител и няколко секунди по-късно от другия, животните показват признаци на голяма изненада.

Учените смятат, че мустакатите домашни любимци са в състояние да проследят мислено местоположението на човека по гласа. Поради тази причина те остават изненадани, когато стопаните им неочаквано се "телепортират" на друго място. Според авторите на изследването това е свидетелство за високо ниво на интелект при котките.
БТА