/ / iStock/Getty Images
Без чуждестранни туристи поради пандемията домът на американския писател Ърнест Хемингуей във Флорида Кийс едва оцелява. Повечето от персонала му е съкратен, но шестопръстите котки, които го обитават, все още привличат местни посетители, съобщава Дойче Веле

След смъртта на Хемингуей през 1961 г. къщата му се превръща в една от основните забележителности в Кий Уест, остров по-близо до Хавана от Маями, където няма какво друго да се направи, освен да се пият коктейли, да се гмуркаш и се правят слънчеви бани.



Кий Уест е архипелаг от коралови острови, свързани с 42 моста, простиращи се на 180 км над морето.

Жителите му са преживели ожесточени урагани и икономически промени, но нищо не ги е подготвило за колапса на туризма, причинен от коронавируса. Затварянето на границите предотвратява пристигането на чуждестранни туристи и круизни кораби не са акостирали тук от март. Вътрешният туризъм остава, но твърде оскъдно поради опасенията от заразяване.



Така 30 от 45 служители в къщата и музея на Хемингуей бяха съкратени през последната седмица. "Имах десет гида. Сега имам четири", казва директорът му Андрю Моравски.

Цялата работа, която остава, е разпределена между тях, защото мястото продължава да предлага обиколки с екскурзовод за посещение на петдесетте шестопръсти котки, всички потомци на котка с тази генетична аномалия, подарена на Хемингуей преди десетилетия.



Това не е маловажно притеснение: местните туристи, които все още посещават Кий Уест, се интересуват повече от колонията на котки-мутанти, отколкото от откриването на местообитанието на автора на „Старецът и морето“.



Въпреки че е спечелил Нобелова награда за литература през 1954 г., Ърнест Хемингуей не е писател, който се преподава широко в американските училища, обяснява директорът на музея. Така че, особено тук, в Америка, котките изглежда са по-привлекателни, добавя Моравски.
БГНЕС