/ iStock/Getty Images
Първите космическите туристи на компанията "Спейс Екс" са спокойни преди наближаващия тридневен полет, ако се съди по пресконференцията, която дадоха в центъра "Кенеди" на НАСА, предадоха АФП и Ройтерс.

"Никакви притеснения, нетърпелив съм да потеглим!" - увери милиардерът Джаред Айзъкман.
 
На заден план след четиримата участници в мисията "Inspiration4" ("Вдъхновение") се виждаше огромната ракета "Фалкон 9", с която ще бъде изстреляна капсулата им.
 
"Ако има притеснения, те са добри" - добави Хейли Арсенау, 29-годишна медицинска асистентка. - Толкова ми се иска обаче вече да е утрешният ден".

Метеорологичната прогноза е благоприятна. Прозорецът за полета започва в 0 ч. по Гринуич довечера (3 ч. българско време) и продължава пет часа.
Крис Семброски, 42-годишен ветеран от военновъздушните сили, дори сравни предстоящото преживяване с пътуване с кемпер - капсулата "Дракон", в която ще живеят е с размери едва 8 м на 4 м. "Пъхате се в спален чувал, за да не се блъскате, докато се реете през нощта", пошегува се той.

И четиримата увериха, че се разбират прекрасно, макар и до началото на тренировките пред шест месеца да не са се познавали. Избрани са от Джаред Айзъкман, който плаща за мисията. Така той иска да привлече внимание и средства към една от любимите си каузи - детската болница "Сейнт Джуд", която е водеща в изследванията за детските ракови заболявания

"Откакто научих, всеки ден беше най-хубавият в живота ми" - добави 51-годишната Шан Проктър, професор по геонауки и първата афроамериканка на поста "пилот" на космическа мисия. Тя разказа развълнувано как дори Мишел Обама й се е обадила по телефона вчера.

Полетът на "Спейс Екс" ще изведе космическите туристи за първи път на околоземна орбита. Те ще обикалят Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината ще е 575 км, отвъд орбитите на МКС и "Хъбъл".

Екипажът няма да има роля в пилотирането на космическия апарат.

Участниците в мисията са избрани с конкурс по интернет, организиран от Shift4 Payments. Кандидатствали са 72 000 души.

Успехът на мисията ще бъде начало на нова ера в космическия туризъм - сектор, в който си съперничат няколко компании.

Компанията на Илон Мъск "Спейс Екс" е най-утвърдената сред тях. Тя превозва товари и астронавти до Международната космическа станция (МКС) за НАСА.
Съперниците ѝ "Върджин галактик" и "Блу ориджин" неотдавна дебютираха с мисии, в които участваха основателите им Ричард Брансън и Джеф Безос. Техните полети обаче бяха суборбитални и продължиха минути.
БТА