/ Gulliver/Getty Images
Ракета-носител "Фалкон 9" на частната американска компания "Спейс Екс" бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, Флорида с десетата група микроспътници "Старлинк", съобщи ТАСС.

Освен 57 спътника "Старлинк", "Спейс Екс" изведе в орбита и два спътника на компанията "Блек скай". Изстрелването бе отлагано неколкократно.

Ракетата "Фалкон 9" досега е използвана четири пъти - за първото изстрелване в безпилотен режим на кораба "Дракон" през март миналата година, за извеждането в орбита на спътника РАДАРСАТ и два пъти за изстрелване на спътници "Старлинк".

Мрежата "Старлинк" трябва да осигури достъп до интернет на ползватели навсякъде на планетта, включително в труднодостъпни и слабонаселени региони при скорост 1 гигабит в секунда по стандартите на 5G. Компанията възнамерява за целта да разположи в орбита 11 хиляди спътника, като въвеждането им в експлоатация възлиза на 10 милиарда долара.

На първо време "Спейс Екс" планира да осигури високоскоростен достъп до интерне за южните щати на САЩ до края на годината.
БТА