Коледно дърво в саксия ще направи Коледата по-екологична
Коледно дърво в саксия ще направи Коледата по-екологична / снимки: БГНЕС, Sofia Photo Agency, архив

Живо коледно дърво в саксия и български продукти на празничната трапеза ще направят Коледата по-екологична, ще допринесат и за личното удовлетворение на всеки, че е направил нещо добро за природата. Освен че елхата няма да е отсечена, след празниците може да се засади около блока, в кварталната градинка или на друго подходящо място, където да продължи нейният живот, с което приносът ни за околната среда ще бъде още по-голям.

Коледното дърво

Покупката и украсата на елхата традиционно са център на коледните приготовления. Не е задължително обаче този елемент на предстоящите празници да присъства в домовете за сметка на природата, припомнят от международната природозащитна организация WWF. Коледното дърво може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник, каквито у нас има близо 200. Според информация на Изпълнителната агенция по горите отпреди седмица, цените в тях са между 5 и 30 лева.

Ако не разполагате с достатъчно време да отидете до лицензиран разсадник или горското стопанство, дръвче може да се купи и от близките търговци. Важно е в такъв случай да се уверите, че произходът му е легален и то не е резултат от бракониерство. Това може да се докаже с документ, който да доказва покупката му.

Най-често срещаните коледни дръвчета в България са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор. По-редки са дуглазката ела, кедърът, сръбският и сребристият смърч, които са чужди видове, но се произвеждат и в българските разсадници.

Според природозащитниците много от предлаганите на пазара коледни дръвчета, особено в големите вериги и в цветарските магазини, са произведени извън страната и не са адаптирани към местните условия, поради което е твърде възможно да не оцелеят след засаждане.

За да бъде годно дръвчето за засаждане през пролетта, не бива да прекара в домовете повече от две седмици. През това време трябва да се полива редовно, да се държи далеч от радиатори, печки и други източници на топлина, а след празниците да се изнесе на балкона.

Коледно дърво в саксия ще направи Коледата поекологична
netinfo

Най-подходящото време за засаждане е в края на февруари или началото на март, отбелязват от WWF. Според специалистите обаче в никакъв случай дървото не трябва да се засажда в планината или в защитена територия, тъй като привнасянето на чужди видове има негативен ефект върху местната растителност.

Aлтернативен вариант е да изберете дърво, което може целогодишно да се гледа у дома. Подходяща е например стайната ела, т. нар араукария. Тя е с меки, дълги до сантиметър и половина иглички, обича хладните и светли помещения и редовното поливане. Лятото може да бъде изнесена на сенчест балкон.

Цени

Проверка на БТА в градински центрове и разсадници в страната показа, че цените на живите коледни дръвчета в саксия са между 15 и 150 лева, в зависимост от височината и разклоненията.

По 15 лева може да се намери жива елха от разсадник с височина между 100 и 180 см във Варна, като е възможна и доставка в домовете срещу още 7 лв. Друг градински център във Варна предлага насадените елхи до 80 см за 25 лв, тези около 150 см височина - между 45 и 50 лв, а големите - над 170 см - за 70 лева.

Градински център в Бургас предлага коледните дръвчета между 120 и 150 см с контейнер от 25 л за 55 лв. Разсадник в Стара Загора предлага елхите до 100 см за 29 лв, до 150 см за 35 лв, а тези 180-200 см за 49 лв.

В София озеленителен център от "Овча купел" предлага обикновения смърч до 100 см за 30 лв, с височина от 100 до 120 см - за 34 лв, а от 120 до 150 см - за 40-50 лв. Кавказка ела с височина 120-150 см се предлага също за между 40 и 50 лв в зависимост от височината и разклоненията. От центъра предлагат и безплатна доставка до домовете за територията на столицата, като офертата ще е валидна още два дни. Градински център в централната част на столицата предлага живи елхи между 60 и 200 см на цени между 15 и 150 лв.

Най-бързо се изчерпват малките коледни дръвчета, коментираха за БТА продавачи.

Поздравите, подаръците, украсата и трапезата

Поздравителните картички са неизменна част от празника. От WWF съветват да изберем електронни или такива, изработени от рециклирана или FSC сертифицирана хартия. Изборът на подарък, който не изисква опаковка, пък ще спести следпразничното изхвърляне на хартия.

Ако решим да изненадаме близките с електроуреди, редно е да изберем от икономичния клас А или дори А+. При стереоуредбите и телевизорите е важно да могат да се изключват напълно, а не да стоят в "режим на изчакване", който изразходва излишна електроенергия.

Вместо традиционните лампички за коледното дърво, можем да използваме диодни, които са много по-икономични. Друг вариант е украсата със свещи, които биха създали неповторима атмосфера. Коледната украса може да се изработи и от цялото семейство, което допълнително ще повиши празничното настроение и ще накара малките му членове да се чувстват горди.

Изберете за трапезата си продукти с български произход, призовават защитниците на природата. Това ще съдейства за намаляване на вредните емисии, причинени от превозните средства, които транспортират вносните храни.

Изчакването на естествения сняг за зимни спортове ще намали енергията и водата за производство на изкуствен, което допълнително ще "позелени" празниците, призовават еколозите.