Филм в защита на имигранти на финландеца Аки Каурисмаки и чилийска лента с транссексуална любовна история са фаворити в надпреварата за голямата награда на Берлиналето - "Златна мечка", съобщава АФП.
 
Критиката прие много добре "Другата страна на надеждата" на Каурисмаки, който е редовен участник в световни кинофестивали. Не по-малко похвали получи чилийският му колега Себастиан Лелио за "Фантастична жена" и нейният необичаен трансджендър сюжет. И двете ленти са с големи шансове за спечелване тази вечер на престижния приз на тазгодишното Берлинале. С такива прогнози излезе немската преса и специализираното издание "Скрийн".
 
Българката, която сравниха с младата Анджелина Джоли (СНИМКИ/ВИДЕО)

Агенцията припомня, че миналата година със "Златна мечка" беше отличен филм на мигрантска тема - "Огън в морето" на италианския режисьор Джанфранко Рози.
 
Тазгодишният претендент за приза, Аки Каурисмаки, разказва в своята кинотворба "Другата страна на надеждата" историята на сирийския имигрант Халед (Шерван Хаджи), който против волята си, попада във Финландия. Тук местен ресторантьор, разделен със съпругата си алкохоличка, неочаквано му подава ръка. Според френския в. "Монд" това е бил най-хубавият филм, включен в състезателната програма на феста, в която бяха селектирани 18 ленти.
 
Представят новия филм за Върколака на Берлинале

Филм, също посветен на толерантността и на приемане на малцинствата, бе този на чилиеца Себастиан Лелио. Във "Фантастична жена" той се фокусира върху съдбата на транссексуална жена, която трябва да се пребори със загубата на своя партньор.
 
Откритие за лентата е актрисата Даниела Вега, превъплътила се в ролята на главната героиня, и която също е транссексуална. Ако тя вземе наградата за най-добра актриса, това ще се случи за пръв път на Берлиналето, тъй като трансджендър актьори много рядко присъстват на екрана.
БТА