Джордж Клуни откри тазгодишния международен кинофестивал в Берлин. 66-ият кинофестивал започна с прожекция на "Аве, Цезаре!" - новия филм за златния век на Холивуд на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен.

В комедията, която не е в конкурсната програма, участват звездите Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил.

Започна кинофестивалът в Берлин (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Конкурсната програма стартира с романтична комедия от Тунис за властна майка, опитваща се да принуди сина си да сключи уреден брак.

"Хеди" - първата игрална лента на тунизийския режисьор Мохамед Бен Атия, е сред 18-те продукции, които ще се борят за топ отличията на кинофестивала, в това число и "Златна мечка" за най-добър филм.

Актьорът Клайв Оуен е в журито на Берлинале

Действието в "Хеди" се развива по време на Арабската пролет в Тунис през 2011 г. Филмът разказва историята на Хеди, животът на когото изглежда направляван от други хора. Сред тях са неговият началник и майка му, която се опитва да го принуди да сключи уреден брак. Пред Хеди обаче неочаквано се открива възможността да поеме контрола над собствения си живот, когато по време на бизнес пътуване се запознава с друга жена.

Повече от 400 филма ще бъдат представени на Берлинале. Сред 18-те филма в конкурсната програма 15 са световни премиери от различни страни, сред които САЩ, Франция, Босна и Херцеговина, Великобритания, Китай и Виетнам.

Българи направиха филм с добавена реалност, премиерата му ще е на Берлинале

Българското участие на кинофестивала е късометражният анимационен филм на аниматора Теодор Ушев "Сляпата Вайша". Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation.

Наградите на Берлинале ще бъдат раздадени на официална церемония на 20 февруари. Призьорите ще бъдат избрани от седемчленно жури, председателствано от трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп.

Фестивалът ще продължи до 21 февруари.

Източник: БТА