Българи направиха филм с добавена реалност, премиерата му ще е на Берлинале
Българи направиха филм с добавена реалност, премиерата му ще е на Берлинале / Снимка: onf-nfb.gc.ca

"Сляпата Вайша" - най-новият филм на известния български аниматор Теодор Ушев, ще има световна премиера на един от най-престижните кинофестивали - Берлинале, през февруари, съобщават от екипа.

Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation. "Сляпата Вайша" е по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории".

Шестминутната анимация разказва за Вайша - момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.

Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 г. с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска медиа за изкуство и култура ще излъчи ексклузивно анимацията през пролетта.

Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада /NFB/, с който Теодор Ушев работи от години.

"Сляпата Вайша" ще бъде един от първите филми в света с добавена реалност, съобщи още миналата година Ушев. Сега се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология окулус рифт /Oculus Rift/, набираща все по-голяма популярност. Тя позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, а и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила окулус рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна, компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

66-ото издание на Берлинале ще се състои от 11 до 21 февруари, а председател на журито е трикратната носителка на "Оскар" Мерил Стрийп.

„Глория Виктория" взе голямата награда на Фестивала на анимационния филм

Теодор Ушев е роден в Кюстендил. От 1999 г. живее в Канада. Работи за NFB. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години. Филмът "Глория Виктория" беше номиниран в челната десетка на "Оскар - 2014" . Последният му музикален филм Sonambulo /2015/ е показан на над 90 фестивала.

Теодор Ушев преподава и води майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата "Тъмното огледало", посветена на аниматора.