Екип експерти от Медицинския университет във Вирджиния (САЩ) е установил, че бактериите, съдържащи се във ферментиралите храни и киселото мляко, могат да предотвратят развитието на психични заболявания, включително депресия и тревожност. Откритията са публикувани в списание "Brain, Behaviour, and Immunity".

Известно е, че смущенията в чревната микрофлора, причинени от заболявания, неправилно хранене или други причини, допринасят за развитието на много други болести. Основните предизвикателства при работата с чревни бактерии са, че те са огромен брой, така че е много трудно да се определи какво правят конкретните бактерии, както и взаимодействието им с други микроорганизми.

В това проучване авторите са се фокусирали върху лактобацилите. По-рано беше доказано, че тези бактерии могат да спрат депресията при лабораторни мишки. Сега специалистите решили да установят точния механизъм на това явление. За тази цел те разгледали два щама лактобацили и шест други щама бактерии. Оказало се, че лактобацилите от семейство Lactobaccillacea поддържат нивото на имунния медиатор гама-интерферон, който регулира реакцията на организма към стреса и помага за предотвратяване на депресията.

Въз основа на тази информация учените искат да разработят нови начини за предотвратяване и лечение на депресията и други психични разстройства, в които участват лактобацили.
БГНЕС