Кастрирането на домашния любимец е една изключително важна тема за всеки собственик. Независимо от пола или неговия вид винаги трябва да се замислим кое ще е по-добре за нашето животинче, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.  Ето и какво трябва да знаем за кастрирането преди да вземем това решение:

Какво представлява кастрацията?

Кастрацията е рутинна хирургическа процедура, при която се премахват репродуктивните органи на животното. По време на интервенцията домашният любимец е под пълна упойка. Възстановява се сравнително бързо, а страничните ефекти са изключително редки, но могат да бъдат напълняване или трудно задържане на урина, като и двете се лекуват.

Кога трябва да се кастрира домашния ни любимец?

Важно е кастрацията да бъде извършена в подходящо време, за да не се спре развитието на животното. При женските е добре да е преди първото им разгонване, около 6 месечна възраст, а при мъжките 7-8 месечна възраст.

Напълно погрешно е схващането, че домашният любимец трябва да е родил задължително поне веднъж за здраве. От медицинска гледна точка трябва да се кастрира максимално рано, за да бъде здраво животното.

Кога е задължително да се кастрира домашния любимец?

Домашните любимци се кастрират не само за да се предотвратят нежелани раждания, а и да се предпазят от някои заболявания, като рак на млечните жлези, възпаления на матката или проблеми с простата. При мъжките животни, чийто тестис се намира в коремната кухина е задължително да бъде отстранен преди да се развие като ракова тъкан.

куче
iStock/Getty Images

Какви са най-често срещаните митове за кастрацията?

Задължително ще напълнее след кастрация

Често при кастрираните домашни любимци се наблюдава напълняване, но то зависи изцяло от собственика и от това дали контролира количеството на прием на храна дневно. Важно е да се съобразите с вида и физическата активност на вашия домашен любимец, за да определите и неговата диета.

Домашният любимец ще спре да маркира територията си

Домашните любимци често маркират територията си чрез уриниране. Обикновено собствениците смятат, че кастрирани те ще спрат да отбелязват територията си, но това може да продължи и след процедурата.

Домашният любимец ще изгуби своя темперамент

Изключително погрешно е твърдението, че кастрираното животно ще загуби своята жизненост и игривост. Тази процедура не влияе по никакъв начин на темперамента на домашния ви любимец. Благодарение на промяната на хормоните може да се наблюдава единствено намалена агресивност.

Вече няма да може да пази дома

Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази семейството и дома си. Този инстинкт е заложен в гените на животното и половите хормони нямат нищо общо.

Ефект срещу сексуалното поведение

При повечето животни сексуалното поведение изчезва веднага след кастрация. Тези от тях, които вече са имали сексуална активност преди кастрацията може да запазят част от признаците и поведението си.

Бягство и скитане

Кастрираното животно е по-малко склонно да бяга от дома и да се скита, защото маркира по-малки територии и е по-малко склонно да навлиза в териториални конфликти със съперници.