/ Thinkstockphotos
Огромна свастика бе открита от строителни работници на спортно игрище в Хамбург. Случаят отново провокира дискусия какво всъщност е означавала свастиката преди нацизма.

Работници намериха огромна свастика на игрище в Хамбург (СНИМКИ)

Символът е бил използван от будисти, джайнисти, хиндуисти още преди хилядолетия. Било е прието, че означава благосъстояние. По-късно си проправил път и към други стани, които го приемали за символ на късмет.

12 известни символa и техният смисъл, за който не сте подозирали (СНИМКИ)

Според индийците има два вида свастики - едната е „мъжка“, символизира пролетното слънце и бог Ганеш. Тя е обърната в посока на часовниковата стрелка и се смята, че носи щастие. „Женската“ свастика символизира есенното слънце и богинята Кали. Върховете и са пречупени в посока, обратна на часовниковата стрелка и се смята, че носи зло. По време на религиозни церемонии за щастие и късмет, свастика се рисувала на пода на къщата.

свастика
Thinkstockphotos

И още теории: свастиката е определяна като емблема на гръцкия Зевс, на хиндуистката троица - Тримурта, на върховния хиндуистки бог Брама. Повечето учени я разглеждат като огнен или слънчев символ и поради това често я наричат огнен или слънчев кръст. Във "Ведите" за нея се говори като за "колелото на слънцето".

свастика
Thinkstockphotos

Азиатските мюсюлмани смятат, че свастиката символизира четирите основни посоки и управляваните от ангели четири сезона. Японците са приели, че в образа на свастиката се съдържа сърцето на Буда и символизира късмет и благоденствие. За римляните свастиката била знакът на върховния повелител на боговете Юпитер.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

В скандинавските страни тя представлявала чука на Тор - богът на въздуха, гръмотевиците и светкавиците. В Литва се носи като талисман. В Китай двата вида свастики се използват за изобразяването на ин и ян - мъжкото и женското начало, доброто и злото. Преплетени и понякога наричани "Соломонови възли", те символизират безкрайната мощ на божеството.

свастика
Thinkstockphotos

Християнството е използвало свастиката като разновидност на Христовия кръст. Тя е символизирала победата на Исус над гоненията и смъртта. Древните християнски църкви, особено тези от Романския и Готическия период, използват широко свастиката за декорация.

свастика
Thinkstockphotos

Секретни документи разкриват мащабните проекти на Третия райх (ВИДЕО)

През бронзовата епоха свастиките стават по-разпространени из цяла Европа. Древните гърци използват и единични мотиви със свастики, за да декорират глинени съдове и вази. Свастиката остава популярен мотив в бродерията в Източна Европа и Русия чак до Втората световна война.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук