/ Istock
Правило ли ви е впечатление, че урината мирише по странен начин, след като сме яли аспержи? А питали ли сте се защо чесънът оставя лош дъх? Много хора казват, че вкусът на портокаловия сок непосредствено след миене на зъби е отвратителен, пише NOVA. Документалната поредица „Знаеш ли как?” по канал „Da Vinci”, който е част от EON Kids – част от ТВ платформата на EON, разкрива любопитни тайни, за които вероятно не сте и подозирали, или поне не сте се замисляли. В един от епизодите науката разкрива как някои храни и напитки влияят на обонянието ни.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Изследовател прави научен експеримент. В него се тества урината на морски свинчета, които са яли аспержи. Резултатите показва, че метанетиолът е в по-високи количества, а той има специфична миризма на кисело зеле. Въпреки тази миризма, зеленчукът е много полезен.
Защо чесънът мирише толкова силно и усещаме вкуса му цял ден след консумиране? В състава му има вещество, наречено алин. По същество алинът няма мирис, но веднага след сдъвкването му или нарязването на чесъна, той се преобразува в алицин. Човешкото тяло не може да усвои алицина, затова дъхът ни може да мирише на чесън дори след 48 часа. Молекулата влиза в урината ни, белите дробове, дори потта.
Пастата за зъби измива много от вкусовите клетки, които се намират върху езиците ни. По този начин след миене вкусът на добре познати ястия и питиета може да ни се стори различен. Ментолът в пастата пък потиска сладкия вкус.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:

EON за деца – част от абонаментните пакети на EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.
NOVA